Fast & Furious 5

GENRE ENSI-ILTA 4. toukokuuta TÄHDET

Kymmenen vuoden sisällä jo viidenteen osaansa ehtineessä Fast & Furious -sarjassa ei näy hidastumisen merkkejä. Fast & Furious 5 on aikaisemmille osille ominaiseen tapaan bensankatkuinen ja adrenaliinintäytteinen, mutta se – yllättävää kyllä – ei ole menettänyt otettaan eikä kaverihuumorin ryydittämää viehätystään. Jatkoakin vihjaillaan olevan edelleen tiedossa.

Fast & Furious 5 jatkuu siitä, mihin edellinen elokuva päähenkilöt jätti. Hyväsydäminen rikollinen Dominic Toretto (Vin Diesel) on matkalla vankilaan kärsimään 25 vuoden tuomiotaan, kun hänen ystävänsä, entinen FBI-agentti Brian O’Conner (Paul Walker) ja sisarensa Mia (Jordana Brewster) saapuvat moottorit ärjyen pelastamaan päivän.

Etsintäkuulutettujen karkulaisten matka käy Rio de Janeiron rähjäisiin faveloihin, missä he ryöstävät pari paikalliselle rötösherra Reyesille (Joaquim de Almeida) kuuluvaa luksusautoa ja päätyvät tämän suurennuslasin alle.

Rioon saapuu myös FBI:n erikoisasiantuntija Hobbs (Dwayne Johnson) tehtävänään pidättää Dominic kumppaneineen. Seuraa paljon sarjalle tyypillistä nopeilla autoilla kaahailua, mutta myös Ocean’s 11 -tyylistä mahdottoman ryöstösuunnitelman tekoa, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Viidennen osan on ohjannut kahden edellisen osan tapaan Taiwanista kotoisin oleva Justin Lin. Hän on kasvanut napakaksi, dynaamisen toiminnan ja rauhallisemman taustatarinan oivallisesti sekoittavaksi ohjaajaksi, jolla ohjakset pysyvät käsissä vauhdikkaissakin kohtauksissa. Niin Fast & Furiousissa (sekavasti nimetyn sarjan neljännessä osassa) kuin Fast & Furious 5:ssäkin toimintakohtaukset puskevat eteenpäin kuin juna, mutta niissä on aina mukana myös jotain uutta näkökulmaa.

Chris Morganin käsikirjoitus toimii, ja tarinan pienet ja hieman suuremmatkin jipot ovat älykkäitä. Se tuo äijien maailmaan myös pehmeämpiä arvoja eikä unohda sitä, mikä loppujen lopuksi elämässä on kaikkein tärkeintä – perhe ja ystävät. Fast & Furious 5:ssa on mukana liuta hahmoja edellisistä elokuvista, mutta kaikkien taustoja ei tahdo muistaa millään, eikä katsojaa niistä muistutella.

Sarjan sydämenä sykkii Dieselin ja Walkerin epäsuhtainen ja toisilleen naljaileva parivaljakko. Siksipä parhaimmistoa ovatkin ne elokuvat, joissa tämä kaksikko on mukana. Heikomman suosion saaneiden kakkos- ja kolmososien jälkeen sarja päivitettiin alkamaan uudestaan alkuperäisen kaksikon kera, ja päätös oli oikea, sillä vuonna 2001 julkaistussa ensimmäisessä osassa Hurjapäät ihastuttanut ystävyys ja huumori palasi nelososassa.

Omassa genressään Fast & Furious 5 on mitä mainiointa aivot narikkaan -toimintaviihdettä. Se ei pyri olemaan vakavasti otettava, mutta toisaalta ei myöskään mässäile liiaksi huumorilla, vaikka järkälemäisten Dieselin ja Johnsonin yhteenotto äänitehosteineen saakin lähes koomisia mittasuhteita.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat