Fast & Furious 7

30.3.2015 11:42
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 01.04.2015

Nopeita autoja, kauniita vähäpukeisia naisia, isoja ukkoja, vauhdikasta musiikkia, aseita, räjähdyksiä ja turpaanvetoa. Kutakuinkin näillä sanoilla alkaa luultavasti jokainen Fast & Furious 7 -arvostelu, enkä tietenkään halua tuottaa rakkaille lukijoillemme pettymystä.

Vuonna 2001 alkunsa saanut Hurjapäät-sarja on häpeilemättömän seksistinen, testosteronilla kyllästetty äijien fantasia. Elokuvan naiset joko keikuttavat trimmattuja bikinipyllyjään tai vetävät toisiaan (ja äijiä) turpaan. Furious 7:ssä riittääkin itkemisen aiheita yllin kyllin, jos jostain syystä nauttii maskuliinisesta viihteestä valittamisesta.

Kuka tarvitsee fysiikkaa tai rationaalista ajattelua? Eipä juuri kukaan, jos vaihtoehtona on päästää sekopäät riehumaan ja asettaa James Wan kameran taakse kuvaamaan koko sirkuksen. Jos edellinen Furious oli sarja hulluakin hullumpia kohtauksia leikattuna nopeasti yhteen, niin seiska vetäisee mielipuolivaihteen yhdelletoista.

Tällä kertaa Jason Statham on leffan pahis, joka lähtee kostamaan veljensä kuolemaa. Heti leffan alussa tehdäänkin erityisen selväksi, että Statham on aika perkeleen rankka jätkä, kun edellisten osien tuttuja naamoja pyyhitään pois kuvioista. Vin Diesel, Dwayne ”The Rock” Johnson, Michelle Rodriguez ja muut hurjapäät lähtevät Stathamin perään – tai kuka nyt ketäkin jahtaa milloin missäkin. Upeita kuvauspaikkoja ei säästellä myöskään uudessa Furiousissa.

Kurt Russell tekee pikaisen cameo-henkisen roolin hallituksen erikoisagenttina. Naisten UFC-mestari ja olympiajudoka ”Rowdy” Ronda Rousey nähdään Michelle Rodriguezin sparrikaverina kuumassa vapaaottelumatsissa. Myös muita tutuista yhteyksistä tunnettuja julkisuudenhenkilöitä heitellään sinne tänne piristämään räjähtäviä kohtauksia.

Mutta mikä tärkeintä, niin Furious 7 toimii testamenttina kuvausten aikana lähes ironisesti vauhdikkaassa autoturmassa menehtyneelle Paul Walkerille. Walkerin poismenoa ei tosin edes huomaa, sillä hänet on editoitu niin hyvin leffaan mukaan. Elokuvan loppukohtaus kannattaa kuitenkin katsoa muilta piilossa, sillä pahinkin testohirmu saattaa herkistyä juustoisen kunnianosoituksen aikana.

Fast & Furious 7 on kuin superautoilla ajetut katukisat: Bugatti Veyron vastaan Hennessey Venom, joiden sekaan vapautetaan leffassakin nähty Lykan HyperSport. Kohtaukset vilisevät mielipuolisesti ohitse, eikä suvantoja juurikaan katsojalle suoda. Oikeastihan Expendablesin porukkakin haluaisi kuulua Furiousin tiimiin, mutta ovat tähän touhuun aivan liian tosikkoja. Nössöt.

Fast & Furious 7 -elokuvan traileri

Lisää luettavaa