Foxcatcher

9.1.2015 10:50
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 22.05.2024

Steve Carell tekee upean roolityön Foxcatcherin yhdessä päärooleista. Koomikkorooleistaan tunnettu Carell osoittaa monipuolisen lahjakkuutensa ja muuntautumiskykynsä kuolemanvakavassa draamaroolissa.

Carell esittää upporikasta urheilusponsoria John du Pontia, joka pestaa tiimiinsä kaksi lahjakasta painijaa.

Tositapahtumiin perustuvan elokuvan muut keskushahmot ovat Schulzin painijaveljekset, jotka molemmat voittivat kultamitalin Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1984. Olympiavoiton jälkeen on koittanut arki. Kolme vuotta myöhemmin Mark Schultz (Channing Tatum) elää vaatimatonta elämää ja treenaa isällisen isoveljensä Dave Schultzin (Mark Ruffalo) kanssa. Sitten Mark saa tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.

Yhdysvaltain rikkaimpiin miehiin kuuluva John du Pont haluaa Foxcatcher-painitiimilleen menestystä, ja harjoittelulleen hyvät olosuhteet tarvitseva Mark on siihen oikea mies. Du Pont haluaa myös isoveljen mukaan, mutta Dave ei kuitenkaan ole yhtä helposti ostettavissa. Dave on jo perheellinen mies, ja hänellä on muutenkin enemmän jalat maassa.

Du Pont on kuitenkin tottunut saamaan haluamansa, ja vastahakoinen Davekin katsoo lopulta parhaaksi liittyä Foxcatcher-tiimiin. Alkaa ankara harjoittelu seuraavia suuria kisoja varten. Samalla veljesten ja omistushaluisen du Pontin suhde alkaa säröillä. Asetelmasta kasvaa traaginen jännitysnäytelmä. Du Pontin persoonasta alkaa paljastua outoja asioita. Du Pont on miljonääri ja vaikutusvaltainen yritysjohtaja, mutta hän on myös henkisesti epävakaa mies, jolla on monenlaisia addiktioita. Aluksi du Pont vain vaikuttaa hieman oudolta, mutta vähitellen hänen eksentrinen hahmonsa muuttuu pelottavaksi. Tämä ei voi päättyä hyvin.

Ohjaaja Bennett Miller tekee elokuvia harvakseltaan, mutta lopputulos on jo kolmatta perättäistä kertaa todella vahvaa työtä. Hänellä tuntuu olevan kiinnostusta tosielämän tapahtumiin, sillä hänen edelliset elokuvansa, Philip Seymour Hoffmanille  pääosa-Oscarin tuonut Capote (2005) ja Brad Pittin esittämästä baseball-valmentajasta kertova Moneyball (2011) pohjautuivat myös todellisiin henkilöihin. Miller on nähnyt du Pontin ja painijaveljesten tarinan draaman ainekset ja tehnyt elokuva, joka ei varmasti jää huomiotta kevään Oscar-kisassa.

Foxcatcher -elokuvan traileri

Lisää luettavaa