Frost/Nixon

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Lontoossa ja Broadwayllä suuren suosioon saaneeseen näytelmään perustuva elokuva Frost/Nixon kertoo David Frostin tekemistä presidentti Richard Nixonin haastatteluista vuonna 1977.

Nixon oli kolme vuotta ennen haastattelujen tekoa eronnut Yhdysvaltain presidentin virasta Watergate-skandaalin takia. Nixon ei juuri halunnut esiintyä eronsa jälkeen julkisuudessa. Hän kuitenkin suostui, kun brittiläinen talkshow-tähti Frost tarjosi huomattavan rahasumman neljän televisiohaastattelun sarjasta. Näistä Frostin ja Nixonin keskusteluista tuli merkittävä osa televisiohistoriaa.

Frost on nykyään arvostettu ja aateloitu televisiokasvo. Elokuvassa annetaan kuitenkin ymmärtää, että 1970-luvulla hänet tunnettiin lähinnä suihkuseurapiireissä pyörivänä playboyna, jonka ohjelmat olivat pelkkää hömppää. Etenkään Yhdysvalloissa Frostia ei pidetty sopivana kokeneen valtiomiehen haastattelijaksi. Ehkä juuri tästä syystä Nixon suostui Frostin haastattelupyyntöön koska oletti ettei joutuisi hänen kanssaan kovin tiukille.

Frostia esittää Michael Sheen ja Nixonia Frank Langella. He esittivät samoja rooleja myös näyttämöllä. Näytelmän kirjoittaja ja elokuvaan käsikirjoituksen laatinut Peter Morgan on tehnyt vallanpitäjistä hienoja käsikirjoituksia ennenkin. Morgan sai Oscar-ehdokkuuden kuningatar Elisabetista kertovan The Queenin käsikirjoituksesta pari vuotta sitten. Hän oli myös toinen käsikirjoittaja elokuvassa The Last King of Scotland (2006), jossa kuvattiin hirmuhallitsija Idi Aminia.

Frost/Nixonin ohjaaja Ron Howard (s. 1954) on kasvanut lapsitähdestä ja Onnen päivien Richiestä yhdeksi Hollywoodin menestyksekkäimmistä ohjaajista. Hän on ohjannut laatudraamoja kuten Apollo 13 (1995) ja Kaunis mieli (2001) mutta myös kevyttä viihdettä kuten The Grinch (2000) ja Da Vinci -koodi (2006).

Televisiohaastatteluihin perustuva elokuva ei välttämättä kuulosta kiinnostavalta aiheelta. Mutta Frost/Nixon yllättää. Se on kiehtova televisiomaailmaan sijoittuva jännitysnäytelmä, jonka asetelma muistuttaa nyrkkeilyottelua tai shakkipeliä. Frostin ja Nixonin hahmot ovat taustoiltaan täysin erilaisia kilpakumppaneita, jotka valmistautuvat molemmille elintärkeään haastatteluun kuin taisteluun. Varsinaisessa kamppailussa jaetaan iskuja ja tehdään siirtoja puolin ja toisin, mutta vasta viimeinen erä on ratkaiseva.

The Queenissa Tony Blairin roolissa nähty Michael Sheen esittää Frostia poikamaisella charmilla. Frank Langella tekee Nixonina elämänsä roolin. Hän luo Nixonista roolihahmon, josta huokuu vanhan valtiomiehen viisautta ja karismaa mutta myös ristiriitoja ja syviä traumoja.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat