Frozen 2

Erittäin hyvä jatko-osa vaikkei ehkä onnistukaan olemaan yhtä taianomainen kuin edeltäjänsä. Se edustaa silti Disneytä parhaimmillaan, ja jälleen kuullaan hurmaavia korvamatoja, joita perheen pienimmät rallattelevat vuosia.

24.12.2019 08:41
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 25.12.2019

Ensimmäinen Frozen – Huurteinen seikkailu oli jymymenestys Disneylle ja vieläpä erittäin mukiinmenevä elokuva. Tosin sen Let It Go -rallatus alkaa nyt kuusi vuotta myöhemmin aiheuttaa migreenin kaltaisia oireita, mutta elokuvan jatko-osa on silti erittäin tervetullut. Frozen tuntui aina elokuvalta, joka aidosti ansaitsee jatko-osan, sillä se esitteli maagisen valtakunnan ja taikavoimilla varustetun prinsessa Elsan, mutta emme koskaan kuulleet kuinka Elsa sai mystiset voimansa.

Elokuvan alussa kaikki on hyvin Arendellen valtakunnassa, jota Elsa hallitsee oikeudenmukaisesti ja rakkaudella. Myös Elsan sisar Anna, Annan poikaystävä Kristoff, hölmö poro Sven ja vieläkin hölmömpi elävä lumiukko Olaf ovat mukana kuvioissa. Elsa kuulee kuitenkin salaperäisen laulun, joka vetää häntä puoleensa. Onko se avain Elsan voimien alkuperään? Koko konkkaronkka lähtee eeppiselle seikkailulle lumottuun metsään, joka pitää sisällään useampiakin salaisuuksia.

Voimme huokaista helpotuksesta: Frozen 2 on erittäin pätevä elokuva. Se ei aivan yllä ensimmäisen elokuvan tasolle, mutta kyseessä ei missään nimessä ole huono elokuva. Viime vuoden Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia oli mahdollisesti kaikkien aikojen komein animaatio, mutta Frozen 2 saattaa vetää paremmaksi. Se on Disneyn yksityiskohtaisin ja vaikuttavin elokuva. Erityisesti kohtaukset, joissa vesi herää henkiin, ovat upeaa katsottavaa. Disney saattaa olla ahne ja paha suuryhtiö, mutta Frozen 2 todistaa että ajoittain sieltä löytyy myös taiteellista kunnianhimoa ja taitoa.

Ohjaajat Chris Buck ja Jennifer Lee kuljettavat tarinaa rauhallisesti, mutta Frozen 2 kompastelee omaan vakavuuteensa. Ensimmäinen elokuva oli hauska ja vekkuli elokuva, mutta jatko-osa haluaa olla selkeästi tummasävyisempi niin värimaailmaltaan kuin teemoiltaan. On hienoa nähdä lapsille suunnattu elokuva, joka uskaltaa käyttää muitakin kuin päävärejä valkokankaalla ja tuoda aitoa epätoivoa tarinaan, mutta kaikesta kauneudestaan huolimatta Frozen 2 tuntuu hieman sieluttomalta.

Vaikka Elsan tarina on kiehtova, elokuva ei pysty tasapainottelemaan tummasävytteisempää tunnelmaa ja lapsille soveltuvaa komediaa, vaan se jättää katsojan hieman kylmäksi. Elokuvan muut hahmot jäävät Elsan jalkoihin, vaikka Buck ja Lee yrittävät antaa Annalle ja Olafille tekemistä.

Kristoff, jonka alkuperäisäänenä kuullaan mainio Jonathan Groff saa sentään tällä kertaa oman soolonsa ja miten hieno laulu Lost In The Woods onkaan! Hauskasti 1980-luvun äijäballadin musiikkivideota muistuttavasti animoitu kohtaus on hulvattoman hauska, mutta sen jälkeen Kristoff katoaakin elokuvasta kokonaan.

Frozen 2:n laulut ovat ehkä jopa parempia kuin ensimmäisen elokuvan. Disney ymmärrettävästi puskee elokuvan alkupuolella kuultavaa Into the Unknown -biisiä Oscar-ehdokkaaksi, mutta Elsan voimakas Show Yourself on tunnelmallinen ja koskettava. Harmi, etteivät musiikkikohtausten väliset pätkät toimi yhtä hyvin kuin edellisessä osassa. Tästä huolimatta Frozen 2 on erittäin kelpo elokuva vaikka yrittääkin aivan liikaa olla vakavasti otettava taideteos.

 

Frozen 2 -elokuvan traileri

Lisää luettavaa