Frozen – Huurteinen seikkailu

GENRE ENSI-ILTA 20.12.2013 TÄHDET

Prinsessat Anna ja Elsa ovat lapsina erottamattomat ystävät. Elsan lunta ja jäätä luovat taikavoimat osoittautuvat huolimattomasti käytettyinä vaarallisiksi, ja vanhempiensa ehdotuksesta masentunut tyttö eristää itsensä muista. Pieni ja elämäniloinen Anna ei ymmärrä siskonsa muutosta, ja vuosien vieriessä hän yrittää turhaan saada tähän kontaktia lukittujen ovien läpi.

Kun Elsa tulee täysi-ikäiseksi ja valmistautuu nousemaan valtaistuimelle, yksinäisessä palatsissa kyhjöttänyt Anna odottaa lähinnä ovien avaamista ulkomaailmaan. Kuningaskunnan hullaannuttaneen juhlahumun keskellä naiivi tyttö löytää jopa romanssin. Se johtaa kuitenkin katastrofaaliseen yhteenottoon hallitsijaksi nousseen siskon kanssa, millä on koko valtakuntaa järisyttävä vaikutus. Pelastaakseen maansa Annan on lähdettävä etsimään siskoaan läpi jäisen erämaan. Matkan varrella hän saa avukseen hyvin omalaatuisen retkikunnan.

Norjan vuonomaisemista ja alppivuoristokuvastosta inspiroitunut elokuva on mitä kauneinta katsottavaa, ja tärkeässä osassa olevat luonnonvoimat ja niiden vaikutukset on kuvattu pikkutarkan hienosti ja vaikuttavasti. Pää- ja sivuosissa on mielenkiintoisimpia ja hauskimpia Disney-hahmoja pitkiin aikoihin. Viehättävästi tyyliteltyihin hahmoihin ja näiden väliseen sanailuun on selvästi panostettu. Ongelmia syntyy vasta, kun elokuvaa tarkastelee tunnetasolla.

On virkistävää, että elokuvassa pilaillaan pikaisesti syttyvien Disney-romanssien kustannuksella. Valitettavasti kautta linjan hahmojen tunnetilojen muutokset ovat enemmän tapahtumia mahdollistavia juonielementtejä kuin juonta motivoivia aitoja tunteita. Korean pinnan alla Disneyn versiolla H.C. Andersenin Lumikuningatar-sadusta on loppujen lopuksi kylmä ja laskelmoiva sydän.

Freudilla voisi olla sananen sanottavana siitä, miten voimansa lopulta vapauttavan Elsan lanne alkaa ketkua kuin tankotanssijalla konsanaan. Disney-puristia puolestaan suorastaan raivostuttaa kirjoittamattoman lain rikkominen; laulettaessa ei valehdella! Sitä mitä musikaalikohtauksessa on julistettu, ei myöhemmin saa mitätöidä ja muuttaa, ei varsinkaan niin tökerösti ja väkinäisesti kuin Frozenissa.

Toiminnan keskellä hahmot lurittelevat Disney-lauluja, jotka eivät katsomiskokemusta häiritse, mutta joista ei seuraavana päivänä muista säveltäkään. 3D tuntuu elokuvassa melko turhalta, se tuo harvoin kuvaan sellaista syvyyttä, että sillä tuntuisi olevan merkitystä. Sen sijaan Frozenin alkukuvana nähtävä, tutut hahmot katsomoon kirjaimellisesti räjäyttävä retrosti tuhma Mikki-lyhytelokuva on parasta 3D-tykitystä ikinä!Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat