Godzilla x Kong: The New Empire

Godzilla x Kong tekee asiat juuri kuten sopiikin ja tarjoaa ison skaalan monsterimätön ystäville aimo laidallisen uutta herkkua. (Ikäraja K-12)

26.3.2024 14:17
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 27.03.2024

Tehdään yksi asia heti selväksi. Jos olet tosikko, joka ei pysty nauttimaan kevyestä huumorilla höystetystä toimintahömpästä, Godzilla x Kong: The New Empire ei ole sinun elokuvasi. Jos taas olet hirviömäisen massiivisen toiminnan ystävä, olet juuri oikeassa paikassa.

Kymmenen vuotta sitten käynnistyneen Monsterversen aikana on tapahtunut paljon. Se käynnistyi vuonna 2014 Gareth Edwardsin ohjaamalla, hyvin itsenäisesti toimivalla Godzilla-elokuvalla. Pätkä istutti universumille siemenen, joka lähti kukkimaan varsin pikaisella tahdilla, sillä kolmen vuoden päästä jo nautittiinkin jättimäisen Kong-apinan seikkailuista. Kahden titaanin yhteenottoa pohjustettiin pitkään ja se tapahtuikin kolme vuotta sitten Godzilla vs. Kong -elokuvassa.

Mihin tuon kulminaatiopisteen jälkeen enää voisi mennä? No, pistetään tietenkin kaverit samaan tiimiin, kun uusi uhka nousee! Ja sellainen toden totta nousee, sillä viime elokuvassa tarinankerrontaan mukaan tuotu Hollow Earth tuo seuranaan uudet huolet. Sen siimeksistä löytyy nimittäin Kongin lajitovereita, joilla ei välttämättä ole aivan puhtaat jauhot pussissa.

Ohjaaja Adam Wingard ymmärtää hyvin, ettei Monsterversen Godzilla-elokuvissa ole ollut kyse ihmisten tunteista enää pitkään aikaan. Tällä kertaa vielä vähemmän kuin aikaisemmin, sillä päätähdeksi on nostettu Kong. Inhimilliseltä tuntuva jättiapina on yllättävän sympaattinen päähahmo, joka toki tukeutuu tarvittaessa tarinan ihmishahmoihin.

Mukana on tälläkin kertaa tuttuja naamoja Rebecca Hallista Brian Tyree Henryyn, mutta Millie Bobby Brown on pudonnut kelkasta. Mukaan on kuitenkin napattu aina yhtä hurmaava Dan Stevens, joka tuo elokuvaan mukavan kepeää ja letkeää tunnelmaa jättiläisiin erikoistuneena eläinlääkärinä. Stevensin hahmo pelaa erityisen hyvin yhteen Henryn hupaisan salaliittoteoreetikko Bernien kanssa.

Ihmisten tarina jatkuu melkein siitä mihin siinä viimeksi jäätiinkin. Hallin esittämän tohtori Ilene Andrewsin ottolapsi, Iwi-kansan viimeinen jäsen Jia näkee näkyjä jostain suuresta. Tohtori nappaa vanhat tuttunsa mukaan ryhtyäkseen selvittelemään omituisten näkyjen alkuperää ja päätyy Hollow Earthiin, josta asioihin voisi saada selvyyttä.

Tällä kertaa elokuvan peruspilarina on erilaisten hierarkioiden tutkiminen. Eli kuka pompottaa ja ketä. Teemaa lähestytään useammasta eri kulmasta, joista parhaat ovat tietenkin ne, joissa jättimäiset hirviöt ottavat yhteen.

Digiefektit ovat olleet Monsterversessä miltei poikkeuksetta kovatasoisia. Uskon, että efektien laadukkuus perustuu pitkälti siihen, ettei elokuvia kiirehditä samaan tapaan ulos kuin joillain kilpailevilla studioilla. Efektit ovat timanttisia ja uskottavia tälläkin kertaa. Niiden avulla on luotu tyylikkäitä kaijuja ja hahmojen eeppiset mittasuhteet verrattuna ympäristöihin toimivat kuin nakutettu.

Godzilla x Kong: The New Empire jättää universuminsa tarvittaessa mukavaan päätöspisteeseen eikä käytä turhaa aikaa seuraavien osien pohjustamiseen. Siinä ei ole lopputekstikohtauksia ja aikaisempien elokuvien siemenet ovat nyt kukkineet. Vaikka universumia todennäköisesti laajennetaan vielä tulevaisuudessa, tuntuvat asiat olevan jo nyt hyvällä tolalla.

On kaikin puolin mukavaa, että Godzilla-brändi on yhä elossa ja tarjoilee monenlaisen elokuvan ystäville herkkua. Yhdysvalloista tarjoillaan tyylikästä mätkintää ja Japanista aikuisempaan makuun osuvaa draamaa. Nyt on loistava aika olla Godzilla-fani.

Niklas Tirkkonen

Godzilla x Kong: The New Empire -elokuvan traileri

Lisää luettavaa