Gomorra

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Palkittu italialaiselokuva Gomorra on vaikuttava ja realistinen kuvaus camorran eli Napolin mafian toiminnasta.

Italialaiselokuva Gomorra on kuvaus Napolin mafian eli camorran toiminnasta. Se perustuu toimittaja ja mafiatutkija Roberto Savianon kirjaan, josta tuli kansainvälinen bestseller. Kirja on paitsi tuonut Savianolle mainetta myös saanut aikaan tappouhkauksia, joiden takia poliisi on siirtänyt Savianon Napolista salaiseen turvapaikkaan.

Matteo Garrone on ohjannut Savianon kirjasta elokuvan, jossa seurataan viittä risteilevää tarinaa.

Mafian valvomalla naistenvaatealalla työskentelevä taitava räätäli nimeltä Pasquale (Salvatore Cantalupo) menee kilpailevien kiinalaisten leipiin. Teini-ikäiset pojat Marco (Marco Macor) ja Ciro (Ciro Petrone) ovat wannabe-mafiosoja, jotka alkavat käydä järjetöntä sotaa isompiaan vastaan. Franco (Toni Servillo) on jätebisneksen parissa toimiva liikemies, joka ottaa nuoremman Roberton (Carmine Paternoster) oppipojakseen. Don Ciro (Gianfelice Imparato) jakaa rahalähetyksiä vankilassa olevien mafiosojen perheille. 13-vuotias Totò (Salvatore Abruzzese) puolestaan jakaa elintarvikkeita.

Elokuvan henkilöistä osa on vielä lähes lapsia, toiset taas jo eläkeiän kynnyksellä. He ovat kuitenkin kaikki tavalla tai toisella kytköksissä Napolin lähiöissä toimivaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen sekä siihen liittyvään korruptioon, valtataisteluun ja murhiin.

Gomorrassa ei siis ole selkeätä päähenkilöä, eikä sen moniin roolihahmoihin ehdi elokuvan aikana oikein kunnolla tutustua. Se ei kuitenkaan välttämättä ole puute vaan pikemminkin toimivasti valittu lähestymistapa. Gomorra on mosaiikki, jonka päähenkilö on tavallaan camorra. Yksittäiset ihmiset – joita on paljon – jäävät pelkiksi camorran pelinappuloiksi.

Gomorra on voittanut useita palkintoja. Cannesista tuli viime keväänä Grand Prize. Euroopan elokuva-akatemian palkintojenjakotilaisuudessa joulukuussa Gomorra putsasi pöydän ja voitti viisi keskeistä palkintoa. Ja lisää on todennäköisesti tulossa.

Gomorra on palkintonsa ansainnut. Se kertoo mafiasta tavalla, josta on riisuttu pois kaikki järjestelmälliseen rikollisuuteen liittyvä glamour. Se ei ole mikään tyylitelty gangsterieepos kuten Martin Scorsesen tai Francis Ford Coppolan elokuvat vaan autenttinen mutta samalla uskomaton kuvaus camorran tylystä ja säälimättömästä toiminnasta. Eikä camorra vaikuta pelkästään Napolissa, vaan sen lonkerot ulottuvat kaikkialle maailmaan.

Kuten ohjaaja Garrone itse on todennut, elokuvan tarkoituksena ei ole tuomita eikä moralisoida vaan kertoa ja osoittaa. Ja sen Gomorra tekee poikkeuksellisen vaikuttavalla tavalla.


Aiheeseen liittyvät elokuvat