Grimsby

25.2.2016 14:58
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 26.02.2016

Koomikko Sacha Baron Cohen hallitsee muuntautumisen. Hän on ollut hiphoppari Ali G, kazakstanilainen tv-kasvo Borat, itävaltalainen muotitoimittaja Brüno ja afrikkalainen diktaattori Aladeen, ja kaikki hahmot ovat saaneet oman elokuvansa.

Uudessa elokuvassa Grimsby Baron Cohen irvailee brittiläisille jalkapallohuligaaneille. Jalkapalloa ja olutta rakastava, Oasis-yhtyeen Liam Gallagheria muistuttava Nobby Grimsby asuu koillisenglantilaisessa rannikkokaupungissa. Nobby on 11-henkisen perheen ylpeä isä, mutta yksi asia puuttuu. Hänen rakas pikkuveljensä Sebastian (Mark Strong) on ollut kadoksissa 28 vuotta.

Tapahtuu kuitenkin yllättävä jälleennäkeminen, ja Nobby saa kuulla, että Sebastian on MI6-tiedustelupalvelun salainen agentti. Nobby sotkeutuu samalla vaaralliseen tehtävään, jossa hänen täytyy veljensä kanssa pelastaa maailma kansainvälisen terroristiryhmän kavalilta suunnitelmilta.

Grimsby on alkumetreiltä lähtien yllättävän vauhdikas ja näyttävä elokuva, ja toimintakohtaukset on toteutettu taidokkaasti. Ohjaajana onkin alan erikoismies, ranskalainen Louis Leterrier, joka tunnetaan muun muassa parista Transporter-elokuvasta ja vuoden 2008 The Incredible Hulk-supersankariseikkailusta.

Leterrier on saanut toimintaosuuden rullaamaan mainiosti, mutta Baron Cohenin vastuulle jäävä komediapuoli ei sen sijaan ole ilon aihe. Koomikon aiemmista elokuvista tuttu hillitön roisius ja mauttomuus ovat tallella, mutta jutut eivät naurata. Grimsby on täynnä huonoja vitsejä, joissa huumoria revitään spermasta, ulosteista, sukurutsauksesta ja homofobiasta. Mukaan mahtuu muutama toimiva irtovitsi, mutta ne eivät pelasta kokonaisuutta. Grimsby on kuin Tom Greenin kammottavan Sormet pelissä -komedian ja isolla rahalla tehdyn Bond-parodian sekoitus.

Huono huumorikin voi olla hauskaa. Borat ja jossain määrin myös Brüno osoittivat, että Baron Cohen hallitsee sen parhaimmillaan nerokkaasti. Grimsbyssä huono huumori kuitenkin on pelkästään tylsää ja vaivaannuttavaa. Jos ajatus yllättäen päälle roiskahtavasta saavillisesta norsun siemennestettä kuulostaa hauskalta, niin Grimsby saattaa olla sinun elokuvasi. Muista kuitenkin, että sinua on varoitettu.

Grimsby -elokuvan traileri

Lisää luettavaa