Hiljaa toivotut

9.11.2011 23:22
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11. marraskuuta

Hiljaa toivotut on rujo kuvaus tahattomasta lapsettomuudesta. Kamera seuraa kahden pariskunnan pitkää matkaa lapsettomuushoidoissa ja oman voimattomuuden aiheuttamia tunnepurkauksia kotona ja parisuhteessa. Sekä miehen että naisen näkökulmat tuodaan esille.

Dokumentin alku kuvaa hyvin elokuvan suorasukaisuutta ja tunnelmaa: valkoista tököttiä on näytepurkissa pöydällä, eikä mene kauaa kun katsojalle näytetään ensimmäiset kyyneleet. Tässä kohtaa katsoja vielä pitää pokkansa ja kyseenalaistaa, olisiko kyseessä pelkkä show kameralle. Tuo epäluuloinen tunnetila ei kuitenkaan säily kauaa, kun dokumentin ihmiset purkavat lapsettomuuden aiheuttamia tunteita yksittäisenä ihmisenä ja parisuhdetta testaavana taakkana.

Ylimääräisiä paineita aiheuttavat myös sosiaaliset tilanteet kodin ja hoitolaitosten ulkopuolella. Miten välttyä kertomasta intiimeistä hoidoista – ja että ne eivät ole toimineet viimeiseen pariin vuoteen?

Kahden seuratun pariskunnan elämiin ei paneuduta sen tarkemmin vaan kamera keskittyy hedelmöityshoitojen oravanpyörään. Sairaalavälineet ja terminologia aiheuttavat herkemmissä katsojissa kouristuksia väärissä paikoissa.

Kaikista lapsettomuuden takia mielessä pyörivistä asioista ei puhuta ääneen vaan dokumenttiin on sekoitettu oivallisesti myös elokuvallista sisältöä. Idea sanomattoman tunnetilan konkretisoitumisesta keskushenkilön ympärille toimii näyttävänä väliaikana muuten arkiseen kuvastoon.

Vierailu isovanhemmiksi halajavien luona aiheuttaa puistatuksia ja kysymyksen: onko tunteettomuus vanhemmalle sukupolvelle ominaista vai aristelevatko ikääntyneet kameran läsnäoloa?

Tahattomasti lapsettomien pariskuntien ahdingosta aina uudestaan nouseva humaani toivo ja sen jatkuva murskaaminen vievät katsojaa dokumentin loppupuolella kuin sitä kuuluisaa pässiä narussa. Hiljaa toivotut onkin varma kyynelten tirauttaja ja sisäelimiä kouraisevasti hyvinvointivaltion epäonnisia kohtaloita esille tuova dokumentti. Neljän nenäliinan arvoinen teos.

Dokumenttia esitetään Suomen elokuvateattereissa vaiheittain, muutamalla paikkakunnalla kerrallaan.

Lisää luettavaa