Hiljainen paikka: Päivä yksi

Maailmalla hitiksi noussut selviytymiskauhu onnistuu yllättämään hienosti toteutetulla tarinallaan. (Ikäraja K-16)

4.7.2024 14:52
MAA / VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 05.07.2024

Kyllä se on vain pakko myöntää, että Konttori-sarjan näyttelijänä valokeilaan noussut John Krasinski on tehnyt yhden 2000-luvun parhaimmista kauhu-franchiseista. Ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja-näyttelijä Krasinskin, Emily Bluntin, Millicent Simmondsin ja Noah Jupen tähdittämä Hiljainen paikka (2018) oli kuumottavaa selviytymiskauhua, jonka keskiössä nähtiin Abbottien perhe keskellä hiljaista maailmanloppua.

Avaruuden sokeat tutkapäät olivat vallanneet Maan, ja eloonjääneet joutuivat elämään täydessä hiljaisuudessa. Hiljainen paikka: Osa 2 (2020) ei Krasinskin ensimmäiselle elokuvalle juuri hävinnyt. Elokuvien shokkikohtaukset ja koskettavat hetket nostavat ne kirkkaasti kauhumassan yli.

Abbottien tarina päättyy Hiljainen paikka 3:een, jonka huhuillaan saavan ensi-iltansa jo ensi vuonna, mutta sitä ennen katsojat pääsevät näkemään kuinka maailmanloppu käynnistyi. Hiljainen paikka: Päivä yksi on hienon Nicolas Cage -elokuvan Pig ohjanneen ja käsikirjoittaneen Michael Sarnoskin käsialaa.

Esiosaelokuva kertoo nimensä mukaisesti maailmanlopun ensimmäisestä päivästä. Katsojat pääsevät todistamaan kuinka alienit saapuvat Maahan. Päähahmoina nähdään upeasti näyttelevä Lupita Nyong’o, joka esittää terminaalivaiheen syöpää sairastavaa Samaraa, sekä tämän söötti Frodo-kissa.

Samara lähtee vastentahtoisesti saattohoitokodin ryhmäretkelle New Yorkin ytimeen katsomaan marionettiesitystä. Samara haluaisi vielä kerran maistaa lapsuudesta tutun pitserian pitsaa.

Teatterissa hän tapaa Djimou Hounsoun esittämän Henrin, joka on tuttu Hiljainen paikka 2:sta. Pian helvetti saapuukin jo maan päälle. Täystuho, hävitys, kuolema ja teurastus – kuvasto on kuin WTC-iskuista vuodelta 2001.

Samara törmää tuomiopäivän keskellä myös Joseph Quinnin (Stranger Thingsin vekkuli hevari) esittämään herkkään ja hiljaiseen brittiopiskelija Ericiin. He suuntaavat kohti evakuointipistettä sekä Samaran myyttistä pitseriaa. Kaksikko joutuu väistelemään kaupungissa parveilevia avaruushirviöitä, jotka hyökkäävät kaikkien äänilähteiden kimppuun.

Harvoin on esiosaelokuvaa tehty niin hyvin, että se haastaa laadullaan jopa pääsarjan elokuvat. Niin vain Sarnoski on onnistunut luomaan hyvinkin koskettavan ja surumielisen sekä draamavoittoisen selviytymiskauhuseikkailun. Tämä on ikään kuin kauhu-Pixaria tai jotain sen suuntaista. Myös mestarillinen The Last of Us -peli tulee mieleen. Erinomainen elokuva.

Sarnoskin Pig-elokuvassa oli aistittavissa jonkinlainen kaiken peittävä melankolia, joka on läsnä myös tässä. Kuvat ovat synkkiä, mutta samalla pehmeitä ja lämpimiä, tapahtumat ovat kauheita, mutta jotenkin kaiken sen mustan huumorin ja sarkasmin alla piilee horisontissa orastava auringonnousu.

Krasinski on jonkin suuren äärellä, kunhan vain saa pestattua tuleville Hiljainen paikka -tarinoille laadukkaita tekijöitä. Näkisin esimerkiksi Jordan Peelen, Scott Derricksonin, Pascal Laugierin tai Leigh Whannellin nappaavan seuraavan spinoffin osaaviin kätösiinsä.

Niko Ikonen

Hiljainen paikka: Päivä yksi -elokuvan traileri

Lisää luettavaa