Hölmö nuori sydän

GENRE ENSI-ILTA 12.10.2018 TÄHDET

Itä-Helsinkiin sijoittuva kahden nuoren kasvutarina kuvaa nykynuorten haasteita muuttuvassa maailmassa.

Teinitytöt pinkeissä topeissaan harjoittelevat vihjailevaa showtanssikoreografiaa. Kesken treenien ovelle ilmestyy finninaamainen ja hintelärakenteinen teinipoika. Tyttöjen treenit loppuvat. Paikalle ilmestynyt 15-vuotias Lenni lähestyy rohkeasti päätanssija-Kiiraa. Lenni pyytää Kiiraa treffeille ja tulee torjutuksi. Kiira lähtee äänekkään tyttöjoukkonsa matkaan ja Lenni treenaamaan salille muiden poikien kanssa. Pojat naureskelevat Lennin ihastukselle. Salilla he kutsuvat pienikokoista Lenniä sintiksi.

Tästä asetelmasta alkaa Selma Vilhusen ohjaama Hölmö nuori sydän. Elokuva perustuu Kirsikka Saaren samannimiseen romaaniin. Saari on myös elokuvan käsikirjoituksen takana. Jo alkumetreiltä on selvää, että Vilhusen ja Saaren yhteistyö toimii loistavasti tälläkin kertaa. Ohjaajalla ja käsikirjoittajalla tuntuu olevan yhteinen visio, jota kohti kulkea. Se myös näkyy lopputuloksessa. Kaksikko muistetaan parhaiten lyhytelokuvastaan Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2014.

Selma Vilhusen ensimmäisen kokopitkän näytelmäelokuvan Tyttö nimeltä Varpu (2016) tapaan myös Hölmö nuori sydän kuljettaa katsojan itähelsinkiläisiin lähiöihin. Tällä kertaa miljöö on vahvemmin läsnä. Elokuvan nuoret asuvat ja käyvät koulua Myllypurossa, mutta viettävät vapaa-aikaansa myös Itäkeskuksessa ja Puotinharjun ostarilla. Itä-Helsinki kaikkine lieveilmiöineen nousee elokuvassa suureen rooliin.

Vilhunen on erityisen taitava nuorten näyttelijöiden ohjaamisessa. Nuoria ohjataan herkällä otteella, joka välittyy filmille. Kuten Linnea Skog Tyttö nimeltä Varpu -elokuvassa, myös Hölmössä nuoressa sydämessä nuoret näyttelijät yltävät ilmiömäisiin suorituksiin. Lennin roolissa nähdään näyttelijänä debytoiva Jere Ristseppä, joka on kuin tehty rooliinsa. Ristseppä ei ollut ennen koekuvauksia koskaan näytellyt. Kiiran roolia tulkitseva Rosa Honkonen muistetaan erityisesti elokuvasta Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (2017). Molemmat nuoret näyttelijälupaukset ovat rooleissaan vahvoja ja koskettavia.

Muukin roolitus on kohdallaan. Lennin duunariäidin Sadun roolissa nähdään Katja Küttner. Satu on katkera ikuisesta yksinhuoltajan köyhyydestään. Viikonloppuisin hän järjestää kotibileitä tai pakenee arkihuolia ostarin baariin. Pihla Viitala on luonteva Kiiran äidin Anskun roolissa. Kolmekymppinen Ansku pyörittää neljän lapsen arkea yksin. 15-vuotiaan Kiiran lisäksi perheeseen kuuluvat villit kaksospojat ja sylilapsi. Kun Kiira tarinan edetessä tulee raskaaksi, ei Ansku voi onnitella. Hän olisi toivonut, että tytär ei toistaisi ”hänen virhettään”.

Kiiran lapsen isäksi paljastuu Lenni, jonka Kiiran osalta piti jäädä yhden yön jutuksi. Umpirakastunut Lenni lupaa olla tukena, mutta ei osaa kantaa vastuuta edes omista likaisista sukistaan. Kaiken tämän keskellä molemmat nuoret yrittävät löytää itsensä ja kasvaa yhdellä harppauksella 15-vuotiaista itähelsinkiläisteineistä tuleviksi vanhemmiksi.

Isätön Lenni hakee turvaa nelikymppisestä Jannesta (Ville Haapasalo). Janne on katkera maahanmuuttajia kohtaan. Hän purkaa turhautuneisuuttaan ja etsii liittolaisia lähiöbaarissa ja nyrkkeilysalilla. Pian Lenni huomaa ajautuneensa keski-ikäisten skinien porukoihin. Miesten, jotka ihannoivat Fight Clubin maailmaa.

Lenni hakee epätoivoisesti hyväksyntää vääristä paikoista ja päätyy tekemään tekoja, joiden merkitystä hän ei itsekään ymmärrä. Samaan aikaan Kiira valmistautuu kohtaamaan vanhemmuuden vastuun aivan liian varhain. Kasvavan vatsan myötä paikkansa tyttöjoukon pomona menettänyt Kiira kipuilee kahden vastakkaisen roolin välissä.

Sekä Lennin että Kiiran elämässä kaikki on yhtäkkiä sekavaa niin kuin nuoruuteen kuuluukin. Tällä kertaa molempia musertaa tuleva vastuu, jonka suuruus kauhistuttaa sitä mukaa kun se vääjäämättä lähestyy. Molemmat käyvät läpi hämmentäviä kasvuprosessejaan ja yrittävät samalla tutustua toisiinsa.

Hölmö nuori sydän kuvaa koskettavasti ja herkkyydellä nuoruutta ja oman itsen löytämisen vaikeutta. Elokuvassa tärkeään rooliin nousee myös kaupungin laitamilla rehottava rasismi, vanhempien valta suhteessa jälkikasvuunsa sekä huono-osaisuuden periytyvyys.

Hölmö nuori sydän on eheä kokonaisuus, jota täydentää taitava leikkaus. Elokuva etenee saumattomasti alusta loppuun saakka. Hölmö nuori sydän on ajan hermolla kuvaten koskettavasti nuorten kohtaamia ongelmia tämän päivän Suomessa. Elokuvan nimikkokappaleena kuullaan Vestan Ota varovasti, joka sopiikin täydellisesti sen maailmaan.


YouTube video