Hotel Transylvania

GENRE ENSI-ILTA 23.11.2012 TÄHDET

Mitä hirviöt tekevätkään lomallaan? Matkaavat kreivi Draculan omistamaan luksushotelli Transylvaniaan! Hotelliin ei yksikään ihminen ole jalallaan astunut, sillä se sijaitsee katseilta piilossa pelottavan kummitusmetsän keskellä. Dracula (äänenä Adam Sandler / Jukka Rasila) perusti sen sata vuotta sitten turvasatamaksi kaikille ihmisten vainoamille hirviöille sen jälkeen, kun hänen oma rakastettunsa menetti henkensä hirviövainon uhrina.

Tuosta tulen ja seipäiden täyttämästä yöstä Draculalla on muistona suloinen tytär Mavis (Selena Gomez / Yasmine Yamajako), jota isä-Dracula on vannonut suojelevansa viimeiseen asti. Mutta kuten kaikki tietävät, teini-iässä (vampyyreiden vuosissa 117 vuotta) lapset alkavat kapinoida ja irrottautua ylisuojelevista vanhemmistaan. Kun Mavisin 118-vuotissyntymäpäivänä hotellille kaikista turvatoimista huolimatta eksyy nuori ihmispoika (Andy Samberg / Petrus Kähkönen) reppuineen, kääntyy niin isän ja tyttären kuin kaikkien hotellin monsterivieraiden elämässä uusi, mullistava lehti.

Hotel Transylvania on animaatioiden tuotanto-osastoilla noin 20 vuoden ajan työskennelleen Genndy Tartakovskyn (Star Wars: Clone Wars, Samurai Jack) ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaus. Se ottaa rohkeasti mukaan kaikki nimekkäät elokuvahirviöt Draculasta Frankensteinin hirviöön ja tämän morsiameen, Muumiosta Wolfmaniin ja Näkymättömään mieheen, ja luo näiden klassisten hahmojen ympärille hupaisan, entisaikaa ja nykyhetkeä sekoittavan ja hyödyntävän maailman.

Historialtaan mielenkiintoisiin hahmoihin jää kuitenkin kaipaamaan syvyyttä, sillä nyt useat kauhuelokuvien merkkihahmoista jätetään harmillisen yksiulotteisiksi: pentukatraan alle tuupertuva Wolfman nähdään koko ajan sutena, esikuvansa vastaisesti Muumio on pelkkä iloinen veikko ja vaikka Frankensteinin hirviöltä ruumiinosat välillä irtoavatkin toisistaan, on hahmo kaukana alkuperäisestä. Hahmojen liiallinen nykyaikaistaminen ja yksioikoinen lapsenmielistäminen esimerkiksi vampyyreiden ruokavalion suhteen ei vakuuta parkkiintunutta elokuvankatsojaa.

Visuaaliselta ilmeeltään Hotel Transylvania muistuttaa muutaman vuoden takaista Monsterit vastaan alienit -animaatiokohellusta. Hirviöiden kiehtova maailma on yksityiskohdiltaan runsas, mutta päähahmojensa osalta muovinen.

Höyhenenkevyeksi romanttiseksi komediaksi paljastuvaa käsikirjoitusta höystetään pieruhuumorilla, vauhdikkaalla säntäilyllä ja hupaisiksi tarkoitetuilla musiikkiesityksillä. Animaatiosta huokuu perinteisen hömppäkomedian rytmitys, jossa nähdään hauskoja yksittäisiä kohtauksia, mutta jonka kokonaisuus jää onttona kumisevaksi. Kahden maailman kohtaamisesta olisi voitu monipuolisemmalla käsikirjoituksella saada irti huomattavasti enemmän, pelkkä lajien välinen ihastus ei riitä paikkaamaan kertomuksessa ammottavaa aukkoa.

Hotel Transylvaniassa paljastuu sentään yksi varsin kiinnostava seikka: minkä väriset hiukset Näkymättömällä miehellä oikein onkaan?

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat