House of Gucci

/ GENRE ENSI-ILTA 03.12.2021 TÄHDET

Raha, valta ja murha nousevat Ridley Scottin uuden elokuvan keskiöön. Perinteisen elokuvan maailmaan uppoaa mielellään.

Tänä vuonna elokuvan ystäviä hemmotellaan, sillä ohjaaja Ridley Scottilta nähdään jo toinen elokuva. House of Gucci perustuu Sara Gay Fordenin samannimiseen kirjaan, jossa käydään läpi erään rikoksen tarina.

Patrizia Reggiani on tavallisen duunariperheen tyttö, joka tapaa sattumalta miehen, jonka sukunimi on tuttu kaikkialla: Maurizio Guccin, jonka isä omistaa puolet nimeään kantavasta muotitalosta. Reggiani kiinnostuu Guccista välittömästi – eikä aikaakaan, kun pari on jo naimisissa. Parin vuosikymmenen avioliitto päätyi lopulta murhaan, jonka seurauksena Reggiani sai pitkän tuomion sekä lisänimen ”musta leski”.

House of Gucci ottaa paljon taiteellisia vapauksia mutta toimii hienosti draamana. Elokuva seuraa Reggianin ja hänen miehensä suhteen etenemistä mutta valottaa myös Guccin muotitalon historiaa. Elokuva päättyy eräänlaiseen taitekohtaan, jolloin perheyhtiö ei enää ollut entisellään.

Elokuvassa nähdään komea tähtikaarti: Lady Gaga ja Adam Driver loistavat päärooleissa, jotka ovat hyvin erilaisista maailmoista. Häikäilemätön Reggiani alkaa himoita valtaa ja Guccia yrityksenä, kun taas lakimieheksi halunnut perijä himmailee ja haluaa aluksi olla vain mieliksi manipuloivalle vaimolleen.

Guccin omistavina veljeksinä nähdään Jeremy Irons ja Al Pacino, joista jälkimmäisen Aldo Gucci on veljeksistä se yrityksen aktiivisempi osapuoli. Tuntemattomaksi maskeerattu Jared Leto nähdään Aldon eksentrisenä poikana Paolona. Leto tekee melkein show’n varastavan roolityön mutta sortuu paikoin liioitteluun.

Siinä missä House of Gucci on tarina todellisesta murhasta se on myös tarina yhden suvun sammumisesta. Guccit olivat muodin huipulla, vaikkakaan ei enää sen keskiössä. Muotitalo oli jäänyt historian kirjoihin, eikä se tuntunut olevan samalla tasolla Versacen tai uudistuneen Chanelin kanssa.

Gucci piti nostaa uuteen loistoonsa ja keksiä kuinka saada brändi tuntumaan tuoreelta ja innovatiiviselta. Se vaati yrityksen sisällä muutoksia, jotka lopulta ajoivat perheen ulos perheyrityksestä.

Ennen kaikkea elokuvassa on kuitenkin kyse vallasta. Paikoin House of Gucci tuntuu American Crime Storyn, House of Cardsin ja Scottin oman All the Money in the Worldin sekoitukselta. Valta ja raha haisee, ja esimerkiksi molemmissa Scottin elokuvissa käsitellään rikkaiden sukujen kriisejä.

Ridley Scott kertoo ja kannattelee tarinoita varmoin ottein. Vaikka kyseessä onkin tyylillisesti odotettua perinteisempi elokuva, House of Guccin maailmassa viettää aikaa enemmän kuin mielellään. Se on tietysti välttämättömyys, onhan elokuva lähemmäs kolmituntinen.

Jesse Raatikainen


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat