Howl – Huuto

23.3.2011 14:53
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 25. maaliskuuta

Howl – Huuto pohjautuu maailmankuulun amerikkalaisrunoilijan Allen Ginsbergin (1926–1997) elämään. Beat-liikkeen ja hippimaailman johtohahmoihin kuuluvasta Ginsbergistä kertova elokuva ei ole varsinainen elämäkertaelokuva, vaan siinä keskitytään runoilijan tunnetuimpaan teokseen ja sen julkaisuaikoihin 1950-luvulle.

Ginsbergin runoteos Huuto oli ilmestyessään kansainvälinen sensaatio. Runoa väitettiin epäsiveelliseksi, mikä johti oikeusjuttuun. Suuri osa elokuvasta onkin kuvausta oikeudenkäynnistä, ja se on eräänlainen kokeellinen yhdistelmä oikeussalidraamaa ja elämäkertaelokuvaa. Elokuvassa yhdistellään erilaisia tekniikoita eikä juoni etene kronologisesti. Elokuva sisältää sekä mustavalkoisia että värillisiä osuuksia, ja Ginsbergin lyriikkaa on kuvitettu animaatiojaksoilla.

Ginsbergiä esittää kovassa nosteessa oleva James Franco (127 tuntia). Oscar-kisan juontajanakin tutuksi tullut Franco ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen Ginsbergin tulkitsijaksi. Hän on kuitenkin muuntautunut hippirunoilijaksi yllättävän vakuuttavasti.

Jon Hamm (Mad Men -sarja) ja David Strathairn (Good Night, and Good Luck) esittävät oikeudenkäynnin asianajajia. Heidän roolinsa kasvavatkin merkittäviksi, sillä Ginsbergiä ei nähty oikeussalissa. Syytettynä oli Ginsbergin sijaan hänen kustantajansa Lawrence Ferlighetti (Andrew Rogers), joka jää pelkäksi sivuhahmoksi Hammin esittämän puolustusasianajajan ja Strathairnin esittämän syyttäjän kaksintaistelussa.

Ginsberg puolestaan tulee esille osuuksissa, joissa hän esittää runoaan lukutilaisuudessa. Ginsbergin hahmo myös muistelee nuoruuttaan ja uransa alkuvaiheita haastattelukohtauksissa, jotka muistuttavat dokumenttielokuvaa.

Elokuvan ohjannut kaksikko Rob Epstein ja Jeffrey Friedman tunnetaankin palkituista dokumenteistaan. Epstein voitti dokumentti-Oscarin vuoden 1984 elokuvallaan Ehdokkaana Harvey Milk. Vuodesta 1987 lähtien Epstein ja Friedman ovat tehneet elokuvia yhteistyössä oman tuotantoyhtiönsä kautta.

Draamaelokuvan teossa he eivät täysin onnistu, vaikka tarinassa on kiinnostavia draamallisia aineksia vaikka kuinka paljon ja näyttelijävalinnatkin ovat onnistuneita. Jo mainittujen lisäksi Jeff Daniels (Speed, The Squid and the Whale) vakuuttaa pienessä roolissaan oikeusjutussa kuultavana kirjallisuusasiantuntijana.

Elokuvasta ei kuitenkaan muodostu eheää kokonaisuutta. Animaatiojaksojen luomisessa olisi odottanut parempaa tyylitajua. Oikeusjutun käsittely ja Ginsbergistä kertovat osuudet toimivat huomattavasti paremmin. Kerronnan kolme eri elementtiä ovat kuitenkin kuin eri elokuvista. Tekijöiden ilmeisen kunnianhimoiset pyrkimykset jäävät puolitiehen.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★

Howl – Huuto – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa