Itämeren arvoitus

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Itämeren arvoitus on osittain tositapahtumiin perustuva fiktiivinen dokumentti auto- ja matkustajalautta Estonian uppoamisen syistä ja syyllisistä.

Vuoden 1994 syyskuun 27. ja 28. päivän välisenä yönä Estonia upposi vieden kuolemaan yli 800 ihmistä. Vain 137 pelastui. Toimittaja Jutta Rabe tutki kymmenen vuotta Estonian tapausta, ja haastatteli lukuisia virkamiehiä, tutkijoita sekä yli kolmeakymmentä Estoniasta hengissä selvinnyttä. Tutkimuksissaan Rabe löysi mielestään riittävästi todisteita väittää, että Estonian uppoaminen ei ollut suurten aaltojen ja keulavisiirin rakennevikojen aiheuttama onnettomuus, vaan pommiattentaatti.

Elokuva kertoo Raben tarinan. Se ei ole tyylipuhdas dokumentti, joka sisältäisi aitoja henkilökuvia. Toimittaja Jutta Raben sijasta pääosassa on toimittaja Julia Reuter (Greta Scacchi). Toista pääosaa miehittää lakimies Erik Westermark (Jürgen Prochnow). Westermarkin esikuva, elokuvan käsikirjoitustakin tehnyt lakimies Henning Witte kertoo, että noin 70% elokuvasta on totta, loput fiktiota.

Julia Reuter sai ex-Stasi- ja KGB-agentilta tiedon Estoniaan laivatusta salaperäisestä aselastista ennen kuin Estonia irtosi lähtölaiturista. Seuraavaksi hän sai surullisen tehtävän haastatella henkiin jääneitä. Myötätunto ja terve toimittajan uteliaisuus veivät Reuterin yhä syvemmälle tapahtumien selvitystyöhön. Reuteria ryhtyvät avustamaan Estonian uppoamisessa läheisensä menettäneet lakimies Westermark ja merikapteeni Jan Peters. Molemmilla on todisteita, sekä henkilökohtainen syy ja tarve saada totuus pintaan.

TV-sarjoja ja –elokuvia (The Incredible Hulk, Seven Days) tuotteliaasti kirjoittanut ohjaaja Reuben Leder liikuttaa tarinaa toimintafiktion keinoin. Ohjaus ja näyttelijätyö tökkivät siellä täällä, mutta tarina on vaikuttavissa käänteissään ja todisteiden esiinkaivamisprosessin kuvaamisessa kiintoisa. Hyvin elokuvan tilanteissa komppaava musiikki on säveltäjä Mauri Suménin (Tuhlaajapoika, Pidä huivista kiinni, Tatjana). Greta Scacchi (Emma, The Player) on uskottava TV-journalistin työnkuvan näyttelemisessä. Onhan hänen esikuvansa elossa, toisin kuin toisen tutkivasta journalistista kertovan elokuvan, Veronica Guerinin (Kate Blanchett) esikuva.

Estonian uppoaminen kosketti, ja koskettaa vieläkin monia. Saksassa Mayerin telakalla 1980 rakennettu alus palveli ensin Viking Sally –nimisenä, ja sen jälkeen eri nimillä Suomen ja Ruotsin välisen saariston vesillä. Sinäkin olet ehkä seilannut laivalla.

Tiimi Rabe-Holmberg on tehnyt Estonian uppoamisesta 14 TV-dokumenttia. Lakimies Witte ajaa tänä vuonna Pariisissa Estoniaan liittyvää oikeusjuttua. Toimittaja Rabe kiteyttää tavoitteet tapaus Estonian tutkimusten jatkamisesta: ”This is too big to hide, too much countries involved, too much people involved.” Aika näyttää, tuleeko totuus pintaan.