Itse ilkimys 2

GENRE ENSI-ILTA 05.07.2013 TÄHDET

Itse ilkimys oli suurmenestys vuonna 2010. Siinä kansainvälinen suurrikollinen Gru joutui nuoren haastajan päihittääkseen varastamaan taivaalta kuun apunaan Tohtori Nefario, pienet keltaiset kätyrit sekä kolme hänen adoptoimaansa orpotyttöä Margo, Edith ja Agnes.

Elokuvan kakkososassa Gru viettää lähes normaalia perhe-elämää lähiössä tyttäriensä, tri Nefarion ja hauskojen kätyriensä kanssa. Gru on jättänyt rikollisen uransa ja keskittyy kehittämään täydellistä hyytelöreseptiä. Huonolla onnella tosin. Hän yrittää myös pysytellä itsepintaisesti poikamiehenä naapurin rouvien järjestämistä sokkotreffeistä huolimatta. Kuinka ollakaan, rikoksenvastaisen järjestön agentti Lucy Wilde ottaa Gruhun yhteyttä värvätäkseen tämän järjestöönsä. Paikallisen ostoskeskuksen meksikolaisen ravintolan omistaja Eduardo kun saattaakin olla kovan luokan rikollinen El Macho, jonka tarkoituksena on valloittaa maailma.

Elokuva lainaa muista elokuvista tuttuja elementtejä. Se tekee pilaa – varsin onnistuneesti – Bond-leffoista, Mission: Impossible -jännäreistä kuin muistakin agenttielokuvista. Viihdemaailman muukaan tuntemus ei ole pahitteeksi tätä animaatiota seuratessa, joskaan ei pakollista. Parhaimmat naurut irrottavat taaskin kätyrit, nuo hauskat ja kekseliäät pienet keltaiset oliot, joista muutama on hienosti tyypitelty. Ei mikään ihme, että he saavat huhujen mukaan vuonna 2014 oman spin off -elokuvansa.

Kun ensimmäinen Itse ilkimys -elokuva ilmestyi kolme vuotta sitten, oli selvää, että sille tulee jatkoa. Vaikka jo vuosia sitä ennen oli tehty animaatioelokuvia, jotka sopivat niin lapsille että aikuisille, oli Itse ilkimys juuri oikeanlainen keitos genressään. Päähenkilö oli epäsovinnainen eikä edes kovin viehättävä mutta silti samastuttava. Hänen vastavoimansa oli sopivan inhottava ja hänen apujoukkonsa hauskoja. Myös dramaturgisesti onnistunut käsikirjoitus auttoi asiaa hyvän teknisen osaamisen ohella.

Kakkososaan on pidetty sama tiimi kasassa: molemmat ohjaajat ja käsikirjoittajat ovat samat, samoin kuin pääosanesittäjät niin englanniksi kuin suomeksikin. Tämän vuoden versio on hauska ja mukaansatempaava, mutta aivan samanlaiseen lentoon se ei nouse kuin ykkösosa. Se on aina vaarana, kun menestyselokuville ruvetaan tekemään jatkoa dollarinkuvat silmissä. Menestys ei seuraa ahneutta, eikä sitä voi monistaa. Siihen tarvitaan jotain paljon enemmän. Lieneekö se juuri sitä elokuvan magiikkaa, jota ei oikein voi sanoiksi pukea.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat