Itse ilkimys 4

Superrikollisesta AVL-agentiksi ryhtynyt Gru on vaikeuksissa entisen koulukaverinsa konnankoukkujen kanssa mukavassa ja vauhdikkaassa kokoperheen animaatioelokuvassa. (Ikäraja K-7)

27.6.2024 08:22
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 28.06.2024

Vuonna 2010 alkanut Illumination-studion jättihitti Itse ilkimys, entisestä superrikollisesta hyvien puolelle siirtyneestä ja suurperheenkin perustaneesta Grusta (alkuperäisenä äänenä Steve Carell, suomeksi Ville Haapasalo) kertova saaga on nyt saanut neljännen elokuvansa seitsemän vuoden odottelun jälkeen. Samaan franchiseen kuuluu myös pari Kätyrit-elokuvaa ja joitain lyhyempiä pätkiä.

Tarina alkaa James Bondeista lainatusta vauhdikkaasta vuoristotieajojaksosta, kun Grulla on kiire konnakoulunsa luokkakokoukseen. Harmikseen hän ei voita vuoden alumni-palkintoa, vaan sen nappaa todella ärsyttävä ja ylimielinen, ranskalaisella aksentilla puhuva Maxime le Mal (Will Ferrell / Tero Koponen). Palkintogaala saa uuden käänteen, kun torakoista titrattuja uusia supervoimiaan esittelevä Maxime pidätetään ja heitetään vankilaan femme fatale -tyttöystävänsä Valentinan (Sofía Vergara) silmien edessä.

Kuten arvata saattaa, le Mal pääsee karkaamaan vankilasta kostoa vannoen. Niinpä Gru perheineen pitää siirtää toisen kaupungin turvataloon piiloon. Mayfairin kaupunki osoittatuu yläluokkaisen pikkuporvariston tyyssijaksi, johon Grun poppoo ei ihan sulaudu. Naapurin teini-ikäinen tytär Poppy (Joey King / Hanna Mönkäre) haaveilee itsekin superrikollisen urasta ja onnistuu kiristämään Grun auttamaan itseään suunnitelmassaan. Tietenkin Maxime ja Valentina pääsevät Grun kannoille, joten elämä ei ainakaan helpotu.

Itse ilkimys 4 on varsin mukava ja raikas kokoperheen animaatioelokuva kesään. Tarina etenee sinänsä mukavan vauhdikkaasti ja sen hahmot ovat onnistuneesti tyypitelty. Mutta tuntuu kuin tarinaan olisi mahdutettu kaksi eri elokuvaa. Grun vaikea tilanne ja yritys selviytyä siitä on elokuvan päätarina. Toisena, hieman irrallisena tarinalinjana kulkee kätyreiden sekoilu, jota kieltämättä on mukava seurata. Nämä kaksi linjaa hieman syövät toisiaan, mikä laskee tarinan tasoa. 1+1 ei aina näytä olevan kolme, tai edes kaksi.

Huono tämänkertainenkaan Itse ilkimys ei tosiaan ole, vaan kyllä sen katsominen aiheuttaa mukavan olon. Mutta aivan sarja edellisten osien tasolle se ei kuitenkaan yllä.

Hannu Liekso

Itse ilkimys 4 -elokuvan traileri

Lisää luettavaa