Jason Bourne

29.7.2016 12:28
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 29.07.2016

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun luoma tappokone Jason Bourne nähtiin edellisen kerran vuoden 2007 Medusan sinetissä. Väliin mahtuu tosin yksi elokuva, jolla Medusa-elokuvista yritettiin rakentaa Bondin oloista toimintajännärifranchisea. Aikaisempia Medusa-seikkailuja käsikirjoittaneen Tony Gilroyn ohjaama Medusan perintö ei kuitenkaan muodostunut isoksi hitiksi eikä Jeremy Rennerin Aaron Crossista tullut Bondin ja Bournen tasoista ikonista hahmoa.

Nyt asialla ovat jälleen ohjaaja Paul Greengrass ja Matt Damon, jotka vuosien varrella tekivät potentiaalisesta tusinajännäristä ilmiön. Vaikka maailmanlaajuiseksi menestykseksi noussut Medusan sinetti toi Bournen kertomuksen selkeään päätöspisteeseen, agentin matkalle toivoi jatkoa. Jason Bournessa tarina saakin uutta suuntaa. Kun menneisyyden salat ovat isojen kuvioiden suhteen selvinneet, on uutuus tarinallisesti sarjan suoraviivaisin. Siksi se voi fanien silmissä tuntua turhankin kevyeltä, vaikka sen suurin synti lienee, ettei se ole uusi Medusan sinetti.

Paljastettuaan CIA:n tappajaohjelman Medusan sinetin lopussa Jason Bourne on viettänyt hiljaiseloa. Hän elättää itseään kiertämällä epämääräisissä nyrkkitappeluissa, mutta vuodet tappajana ovat jättäneet jälkensä miehen psyykeen. Toisaalla Nicky Parsons (Julia Stiles) on jatkanut CIA:n toimien tarkkailua ja uusia tietoja saatuaan ottaa yhteyttä Bourneen.

Bourne on rakentanut itseään uudelleen menetettyään erään tappotehtävän aikana muistinsa ja herättyään maailmaan, jossa hänestä on tullut uhka omilleenkin. Vuosien mittaan hän on selvittänyt kuka hän on ja mitä hän on tehnyt. Uusien tietojen perusteella hänellä voisi olla mahdollisuus selvittää myös miksi hän on ryhtynyt tappajaksi – millainen ihminen hän oikeasti on.

Vaikka Bourne ei itse olisikaan aktivoitunut, ovat Parsonsin hakkeroinnit hälyttäneet CIA:n uuden kyberkerberoksen, Heather Leen. Hän haluaa omista syistään tapauksen tutkittavakseen. Uusien toimintatapojen myötä Jason Bourne esittelee kiehtovan mutta painostavan vainoharhaisen maailman, jossa yksilö ei ole enää vain vakoojasatelliittien ja valvontakameroiden tähtäimessä vaan myös surutta somettavien sivullistenkin myötä altis jatkuvalle tarkkailulle.

Alicia Vikander osoittaa Leenä jälleen muuntautumiskykynsä ja rakentaa hyvän roolihahmon, jonka kirjoittaminen on jäänyt hieman kesken. Leen motivaatioiksi tuppaa jäämään vain itsetarkoituksellinen salaperäisyys. Toinen uusi hahmo on Tommy Lee Jonesin mainio vanhan kaartin CIA-pomo, jolla ei riitä luottamusta kenellekään.

Greengrassin mestarillinen ohjausote, iholle menevä kuvaus ja napakka leikkaus tekevät Jason Bournesta jännityksessään pitävää katsottavaa oli kyse sitten edellä mainituista valvontakohtauksista, toinen toistaan seuraavista takaa-ajo- ja väijytyskohtauksista – tai vain hetkistä, joissa hahmot kävelevät käytävillä.

Jason Bourne -elokuvan traileri

Lisää luettavaa