Jättiläinen

21.1.2016 12:04
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 22.01.2016

Heti ensimmäisten minuuttien aikana tulee ajatus, että nyt tehdään vahvaa suomalaista elokuvaa.

Jättiläinen alkaa näyttävillä kuvilla massiivisesta tehdasalueesta. Äänimaailma luo aavemaista tunnelmaa.

Eivätkä elokuvan ansiot lopu siihen. Talvivaaran kaivoksen tapauksesta kertova elokuva tempaa mukaansa eikä päästä irti.

Mukana tarinassa on todellisia henkilöitä, kuten Jani Volasen esittämä kaivoksen perustaja ja johtaja Pekka Perä. Näyteltyjen kohtausten lomassa esitetään arkistomateriaalia, joissa vilahtelee todellisia henkilöitä. Useimmat keskushahmot ovat kuitenkin täysin fiktiivisiä.

Joonas Saartamo esittää nuorta virkamiestä nimeltä Jussi, joka saa käsiteltäväkseen nikkelikaivoksen ympäristöluvan. Vähitellen Jussi huomaa, että kaivoksen perustamiseen liittyy faktojen peittelyä ja korruptiota. Sitä on kuitenkin vaikea todistaa, etenkin kun Peter Franzénin esittämä esimies haluaa vähätellä tapauksen ongelmia.

Merkittäväksi hahmoksi nousee nuori nainen nimeltä Ada, joka antaa Jussille sisäpiirin tietoa. Saara Kotkaniemen naishahmo on selkeä vastakohta keski-ikäisille virkamiestyypeille, jotka viihtyvät metsästysretkillä äijäporukassa. Käsikirjoittaja Pekko Pesonen on kertonutkin halunneensa luoda terävän naisen, joka on uhka norsunluutorneihin päässeille miehille.

Jättiläisessä yhdistellään faktaa ja fiktiota uskottavasti. Elokuvassa liikutaan tyylikkäästi eri aikatasoilla, ja mielenkiinto pysyy yllä koko elokuvan napakan keston ajan.

Käsikirjoittaja Pesonen ja ohjaaja Aleksi Salmenperä (Miehen työ, Paha perhe) ovat molemmat jo aiemmin osoittaneet olevansa Suomen kärkitekijöitä. Heidän yhteinen panoksensa on synnyttänyt elokuvan, jota voi sanoa vuoden 2016 tapaukseksi jo nyt. Näin hallittua kokonaisuutta on nautinto katsoa.

Näyttelijät tekevät kautta linjan hyvää työtä, mutta erityisesti mieleen jää Jani Volanen, joka on muuttunut Pekka Peräksi suorastaan pelottavan hyvin. Aivan kuin hän olisi käynyt läpi metodin, jolla ei pelkästään näytellä Pekka Perää vaan muututaan häneksi oikeasti. Intensiivisin roolityö kotimaisessa elokuvassa pitkään aikaan.

Jättiläinen -elokuvan traileri

Lisää luettavaa