Jos vielä jään

5.9.2014 11:00
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 05.09.2014

Keskiluokkainen amerikkalainen ydinperhe lähtee eräänä talvipäivänä ajelulle. Teini-ikäinen Mia-tytär havahtuu lumihangesta onnettomuuspaikan liepeiltä. Hän yrittää turhaan kiinnittää kriittisessä tilassa olevia uhreja auttavan pelastushenkilökunnan huomion, mutta nämä eivät tunnu huomaavan häntä. Yhtäkkiä Mia näkee oman ruumiinsa paareilla ja tajuaa, että hänelle on tapahtunut jotain outoa.

Seurattuaan koomaan vajonnutta fyysistä minäänsä ambulanssissa sairaalaan Mialle alkaa valjeta, että hän on juuttunut välitilaan. Empaattisen sairaanhoitajan sanoin Mian on itse päätettävä, taisteleeko hän elävien kirjoihin palaamisen puolesta vai antaako hän periksi ja jatkaa matkaansa kohti tuonpuoleista. Kuulostaa helpolta valinnalta, mutta millainen on elämä, johon Mia olisi palaamassa?

Takaumissa esitellään Mian elämää onnettomuuteen asti. Hänen vanhempansa ovat entisiä rokkareita, jotka ovat päätyneet keskiluokkaiseen, mutta söpön boheemiin ja rakastavaan perhe-elämään. Mia kiinnostuu myös musiikista jo lapsena, mutta täysin eri tavalla kuin vanhempansa. Mia rakastuu selloon ja klassiseen musiikkiin, ja osoittaa sellaisia lahjoja, että perhe suuntaa voimavaransa niiden ruokkimiseen.

Mian sellonsoitto herättää koulussa myös paikan tuhman pojan, omassa rock-bändissä soittavan Adamin huomion. Nuorten välille syntyy nopeasti ystävyyttä vahvemmaksi kasvava suhde, mutta Miaa kalvaa se, että hän tuntee itsensä ulkopuoliseksi niin rokkivanhempiensa luona kuin Adamin keikkakuvioissa. Jännitteet nuorten välillä kasvavat, kun he valmistuvat high schoolista, ja on aika siirtyö college-maailmaan ja miettiä kuinka vakavasti oman musiikkiharrastuksen lopulta ottaa.

Tähtiin kirjoitettu virhe osoitti, että nuorille aikuisille on mahdollista tehdä muutakin kuin fantasialeffoja ja silti menestyä. Jos vielä jään -elokuvassa tosin on fantasiaelementti jo sen lähtökohdan johdosta, mutta se ei lopputulosta yksin kaada. Elokuvan ongelma on, ettei se onnistu tekemään fantasiaelementistään tippaakaan kiinnostavaa.

Chloë Grace Moretz on kuvankaunis Mia, joka on yliluonnollisen lahjakas ja hyvä ihminen, jota kaikki rakastavat. Lisäksi kaikki nämä rakkautta uhkuvat hahmot Mian ympärillä ovat hyviä ja kuvankauniita ihmisiä. Kun elokuva väen väkisin yrittää tiristää itkuhanoja, se tuntuu yksinkertaisesti falskilta, koska ahdistus ei vain ole uskottavaa.

Elokuvasta puuttuu kaikki särmä. Katsoja ymmärtää, että jos Mia päättää jäädä meidän maailmaamme, häntä odottaa monta vaikeaa päätöstä. Taustalla odottavaan kirkkaaseen valoon astuminen olisi vain yksi helppo päätös. Valitettavasti ymmärtäminen ei johda välittämiseen, kun tekijät eivät saa vastakkainasettua terävöitettyä.

Jos vielä jään yrittää olla uusi Tähtiin kirjoitettu virhe mutta muistuttaa enemmän Twilightia, jossa vampyyrit on korvattu muusikoilla.

 

Jos vielä jään -elokuvan traileri

Kopioi seuraava koodi sivullesi:

Lisää luettavaa