Jouluksi kotiin

/ / GENRE , ENSI-ILTA 17.12.2010 TÄHDET

Norjalaisen Bent Hamerin (Keittiötarinoita, O’Horten) Jouluksi kotiin on joulun aikaan sijoittuva, lämminhenkinen episodielokuvan tyyppinen kokoelma erilaisten ihmisten elämien kietoutumisesta toisiinsa. Se paljastaa pikkuhiljaa hahmoistaan vanhoja salaisuuksia Alejandro Gonzales Iñarritun elokuvien (Amores Perros, 21 grammaa) tapaan, mutta Hamerin tarinat pitävät koko ajan yllä joulunajan lämpimän ilmapiirin Richard Curtisin Rakkautta vain -elokuvan hengessä.

Jouluksi kotiin tarkastelee rakkautta sekä rakkauden menetyksen tai sen puutteen elämään luomia varjoja, ja nostaa esiin vakavampia sävyjä kulttuurien yhteentörmäysten ja toisaalta kuoleman kautta. Ajoittaisista synkistä aiheistaan huolimatta tuloksena on hellyttävä, perinteisestä jouluelokuvasta poikkeava kokonaisuus, joka jättää sydämeen miellyttävän jälkikaiun.

Elokuva alkaa prologilla entisestä Jugoslaviasta, missä nuori poika suuntaa varastamaan joulukuusta. Jännitysmomenttia tähän luo se, että hänen liikkeitään seuraa tehdasrakennuksen katolta tarkka-ampuja. Hätkähdyttävän alun jälkeen kuva siirtyy lumiseen ja jouluiseen Norjaan, jossa avioerosta kärsivä Paul (Trond Fausa Aurvaag) vaatii lääkärituttavaansa Knutia (Fridtjov Såheim) antamaan lääkkeitä tiskin alta. Lapsiaan ja entistä vaimoaan ikävöivä Paul päättää turvautua epärehellisiin keinoihin saadakseen olla lastensa lähellä jouluna. Paulin yksinkertaisuudesta ja ajoittaisesta rasittavuudesta huolimatta Hamerin onnistuu huijata katsojaa ja miestä kohtaan alkaa tuntea empatiaa.

Omalla tahollaan Knut harmittelee oman perheensä kanssa vietetyn ajan puutetta. Hänen silmänsä kuitenkin avautuvat, kun hän päätyy avustamaan maahan laittomasti tulleen pariskunnan synnytyksessä Beetlehemin tähtenä pidetyn Siriuksen loistaessa kirkkaana taivaalla.

Kulttuurit törmäävät myös, kun nuori Thomas (Morten Ilseng Risnes) ihastuu koulutoveriinsa Bintuun (Sarah Bintu Sakor). Bintu on muslimi ja saadakseen olla jouluna uuden ystävänsä kanssa Thomas valehtelee tälle, ettei hänenkään perheessä vietettäisi joulua. Toisaalla surullisen hahmon ilmentymä, kadulla kerjäävä alkoholisti Jordan (Reidar Sørensen) puolestaan päättää matkata jouluksi kotiin, mutta ilman lippua tulee heitetyksi ulos junasta. Tämä on kuitenkin miehelle onnenpotku, sillä hän tapaa kaukaisen ystävänsä Johannen (Ingunn Beate Øyen).

Pala palalta salaisuudet raottuvat ja hahmojen yhteydet avautuvat katsojalle palkitsevalla tavalla. Hamer suhtautuu elokuvansa hahmoihin sydämellisesti, mutta liiallinen imelyys on pohjoismaalaiseen tyyliin korvattu kuivakkaan omaperäisellä huumorilla. Elokuva käyttää hyväkseen jouluun perinteisesti liitettyä symboliikkaa, kuten jouluyönä alkeellisissa oloissa tapahtuvaa lapsen syntymää, mutta ei kuitenkaan tuo sitä pääosaan.

Päivi Laajalahti

Tähdet: ★★★

Jouluksi kotiin – Traileri
Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat