Jurassic Park 3D

10.5.2013 09:43
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 10.05.2013

Maailmassa ei liene kovin monta ihmistä, joka ei olisi nähnyt Steven Spielbergin huimaa perheseikkailua vuodelta 1993. Niille parille, jotka jollain kumman keinolla ovat Jurassic Parkin onnistuneet välttämään, tässä pikainen kuvaus tapahtumista.

Miljonääri on onnistunut luomaan dinosauruksia manipuloimalla fossiilijäänteistä löytynyttä dna:ta. Hän aikoo perustaa luomuksiensä ympärille luonnonpuiston, mutta tarvitsee sen avaamiseksi suosituksia tiedemiehiltä. Saarelle saapuvat lakimies, kaaosteoreetikko ja kaksi luonnontieteilijää saavat tutustumisretkelle seurakseen miljonäärin veljenlapset. Trooppisen myrskyn ja petollisen työntekijän johdosta dinosaurukset pääsevät kuitenkin valloilleen, ja tilaisuudesta tuleekin selviytymistaistelu.

Jurassic Parkin efektit olivat yhdistelmä perinteisiä oikeasti rakennettuja olentoja ja aikoinaan mullistavia tietokone-efektejä. 20 vuoden vierimisen huomaa jälkimmäisten hienoisesta vanhentumisesta – muutenkin aika on ajanut ohi nimenomaan aikaansa sidotun dialogin tietoteknisistä elementeistä. Mutta kuten hyvien elokuvantekijöiden tapauksessa kuuluu ollakin, tekniikka on vain väline kertoa kiinnostava tarina, ja tällä saralla Jurassic Park ei ole vanhentunut päivääkään.

Kiehtovan aiheen ja sen taidokkaan kerronnan ansiosta huikean hienot dinosaurukset voittavat ties kuinka monennella katsomiskerralla puolelleen ja moneen kertaa nähdyt jännityshetket jännittävät tehokkuudessaan edelleenkin. Spielberg availee pakettinsa saloja nautiskelevan rauhallisesti katsojaa kiusoitellen, mutta kun on aika avata pellit, ei vauhdille tahdo tulla loppua.

Pelkistetysti sanottuna kaksiulotteinen elokuva muutetaan kolmiulotteiseksi irrottamalla eri etäisyyksillä olevat elementit toisistaan ja luomalla niiden avulla syvyyttä. Huonoimmillaan näin toteutettu elokuva näyttää siltä, kuin se koostuisi eri etäisyyksille asetetuista levyistä. Jurassic Parkin tapauksessa on toki Spielbergille tyypillisesti oltu kunnianhimoisempia. Kulmissa ei ole oiottu, ja kuvaan on myös lisätty jonkin verran syvyysvaikutelmaa korostavia uusia elementtejä. Lopputulosta voisi hyvin kuvitella alunperinkin kolmiulotteiseksi tehdyksi.

Alkuperäisen modernin klassikon voimasta kertoo kuitenkin paljon, että kolmiulotteisuuteen kiinnittää tietoisesti huomiota vain aluksi – varsinkin kun sitä on käytetty pääasiassa antamaan kuvalle syvyyttä eikä tavaran syytämiseen katsojien silmille. Siinä mielessä Jurassic Park 3D toimii nimenomaan 20-vuotisjuhlajulkaisuna. Sillä vaikka suurin osa elokuvista vähänkin kiinnostuneista on Jurassic Parkin nähnyt, on se todennäköisesti tapahtunut pitkälti tv-esityksen tai kotiteatterijulkaisun kautta. Harvempi nykykatsoja on välttämättä nähnyt sitä valkokankaalla. Nyt siihen on erinomainen mahdollisuus, varsinkin kun uuden julkaisun kuva ja ääni on viritetty aivan uuteen, loistavaan uskoon.

Jurassic Park 3D -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa