Jurassic World: Kaatunut valtakunta

Dinosaurusseikkailu on kesäviihdettä viileimmillään. Varoitus: ei tosikoille!

6.6.2018 14:56
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 08.06.2018

Heti alkuun pieni varoituksen sana. Jurassic World: Kaatunut valtakunta ei ole todellakaan tehty tosikkoja varten, vaan se on täysiverinen kesän blockbuster-ilottelu vailla mitään järkeä tai sen suurempaa tarkoitusta. Onneksi Kaatunut valtakunta tarjoilee meille kaikkein lapsellisimmille leffafriikeille suorastaan laittoman viihdyttävän katselukokemuksen.

Mitään uutta Kaatuneen valtakunnan älytön käsikirjoitus ei tietenkään anna. Se ei edes yritä piilotella typeryyksiään, vaan spedemäisistä naamaläpsyistä voi nauttia täysin siemauksin koko leffan mitan. Etenkin loppupuolella rainaa läiskeen määrä alkaa muistuttaa jo melko rivakkaa rumpusooloa.

Höhlän kässärin ovat kirjoittaneet ensimmäisen osan ohjannut Colin Trevorrow sekä Derek Connolly, jotka olivat vastuussa myös edellisen leffan kässäristä. Trevorrowin olisi määrä ohjata Jurassic World 3, mutta katsellaan sitä sitten myöhemmin.

Espanjalaisen ohjaajan J.A. Bayonan kädenjälki on ehdottomasti leffan parasta antia. Bayonan genre-elokuvahistoria kulminoituu elokuvan synkemmissä ja kauhuklassikoistakin lainatuissa kuvissa ja kohtauksissa. Muutama suorastaan nerokas kamera-ajo tuo mieleen miehen edellisen leffan, erinomaisen A Monster Callsin.

Erikoistehosteet ovat myös pääosin huippulaatua. Sitä suorastaan kokee juoksevansa purkautuvaa tulivuorta pakenevien dinosaurusten joukossa, kun pyroklastinen tuhkapilvi polttelee perskannikoissa. Tietokone-efektejä tehtaileva Industrial Light & Magic osaa taikatemppunsa.

Bayonan tyyliin kuuluvat vahvat tunteet. Niitä elokuvasta löytyykin roppakaupalla. Useimmiten itketään dinosaurusten puolesta. Tunteiden kautta elokuvan sanomakin lopulta löytyy: välitä enemmän eläimistä. Eläimet eivät ole sodankäynnin ja kapitalismin välineitä. Tiedä se.

Bayona on mennyt jopa niin pitkälle, että dinosaurukset on suorastaan inhimillistetty. Niille on luotu erilaisia persoonallisuuksia. Ja kun tunteikkaat dinot joutuvat pulaan, väännetään katsojien kyynelkanavista rinnukset kastava tulvavuoto.

Inhimillistettyjen digisaurusten avulla voi myös käydä kevytfilosofista keskustelua etiikasta, maailman tilasta ja miksei myös ihmisyydestä. Eettiset aspektit ovat varmaankin Bayonan luomuksia, sillä käsikirjoitus ei todellakaan luo puitteita minkäänlaiselle syvemmälle pohdinnalle.

Bryce Dallas Howard ja Chris Pratt jatkavat sarkastista sanailuaan pääosissa ja onpa leffaan saatu myös uusia tulokkaita. Daniella Pineda on moderni vahva tieteisnainen Zia ja Justice Smith kaikkea pelkäävä nörttinuorukainen Franklin. Stereotypioita, jep. Tulokas Isabella Sermon näyttelee hienosti pikkutyttö Maisieta.

Loppuun vielä toinen varoituksen sana. Bayona on tuonut kevyttä kauhukuvastoa elokuvaan, joten ne perheen pienimmät saattavat säikkyä elokuvan böö-kohtauksia ja muutamia irtoraajoja. Muuten Kaatunut valtakunta on lähes täydellinen aivot narikkaan -toimintarymistely. Muistakaa katsoa ne lopputekstit loppuun. Perässä odottaa yllätys.

Jurassic World: Kaatunut valtakunta -elokuvan traileri

Lisää luettavaa