Justin Bieber: Never Say Never

7.4.2011 23:02
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 08.04.2011

Maailmassa, jossa artistin suosio mitataan Youtube-klikeillä ja Facebook-faneilla, on jokaisella kiire. Niin myös Justin Bieberin taustajoukoilla, jotka hoppuilevat nyhtääkseen nuoresta supertähdestä irti kaiken mahdollisen ennen väistämätöntä unohtumista.

Jon Chun ohjaama Justin Bieber: Never Say Never ottaa kiintopisteekseen teinitähden konsertin loppuunmyydyssä Madison Square Gardenissa vuoden 2010 syksyllä. Kymmenen päivän odotus huipentuu itse konserttiin, jonka lomassa seurataan Bieberin omaa uraa videoklipeistä jättiareenoille. Artistin henkilökuva jää kovin pinnalliseksi kaiken kimalteen keskellä, mutta ohjaaja pitää temmon kiivaana ja osaa hyödyntää tunteikasta materiaalia hyvin.

Energisesti ohjattu ja viihdyttävä 3D-kiertuedokumentti tuo mieleen omat lapsuusmuistot ehdottomasta fanituksesta: koskettavia ovat hetket, joissa nuoret tytöt purkautuvat kyyneliin konserttihuumassa. Tai ne, joissa Bieberin taustaväki lahjoittaa konserttilippuja niille perheille, joilla on lippukassalla jäänyt luu käteen.

Marginaalissa piilee toki julma totuus: L.A. Reid kutsuu Bieberiä ”musiikin Macaulay Culkiniksi”, ja tulee vahingossa lausuneeksi julki karun ennusteen.

Kyse ei lopulta ole musiikista, joka on varsin geneeristä kertakäyttöpoppia aikansa yleisölle. Ääniraita toimii elokuvassa, koska se on riittävän jykevä, tehokkaasti leikattu ja bassovoittoinen – levyltä kuunneltuna kappaleiden kaavamaisuus rasittaa pian. Ihailtavaa on toki nähdä ilmeisen lahjakas Bieber rumpujen, kitaran ja pianon ääressä.

Pop-tähtenä Bieber on osa laajempaa ilmiötä, johon linkittyvät lukuisat muut nytkin lavalla nähtävät lapsitähdet Miley Cyrusista Jaden Smithiin. Dokumentti käyttää paljon aikaa ja energiaa vakuuttaakseen katsojan siitä, ettei kyseessä ole Michael Jackson -ilmiö. Jokin on silti pielessä, kun kasvava 16-vuotias tekee satakunta konserttia vuodessa kaiken PR-työn ohessa.

Mielenkiintoista olisi kuulla, millaiset rahat Bieberin löytänyt Usher tai tätä manageroiva Scooter Brown tästä kaikesta käärivät. Ja mitä Bieberille käy, kun kauniit kasvot ja lapsuuteen liittyvä charmi eivät enää riitä.

Anton Vanha-Majamaa

Tähdet: ★★★

Justin Bieber: Never Say Never


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa