Kaappari

17.1.2013 09:13
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 18.01.2013

”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä”, sanoo vanha sananlasku. Kun Eurooppaa vaivasi 1970-luvulla paha terrorismiaalto, johon lukeutui myös monia lentokonekaappauksia, saatiin Suomeenkin sellainen. Kaksi neuvostoliittolaista nuortamiestä oli kyllä kaapannut koneen Suomeen, mutta nyt oli kyseessä täysin kotoperäinen kaappaus, joka eteni hyvin kotikutoisesti. Mistään suuresta ideologiasta tai järjestelmällisyydestä ei ollut kyse, kun epäonnistunut liikemies Aarno Lamminparras nousee vaimonsa usuttamana Finnairin lennolle AY405 Oulusta Helsinkiin työn perässä.

Lamminpartaan on vaikea nousta lennolle, mutta pienien kiemuroiden jälkeen hän tekee niin. Lennon aikana hän on hermostunut, ja Tampereen kohdalla hän pyytää päästä käymään ohjaamossa. Ohjaamoon päästyään Lamminparras kaappaa koneen aseellaan uhaten. Tästä alkaa huima tarina täynnä sähläystä ja lentomaileja.

Aleksi Mäkelä on ohjannut vuosien varrella lukuisia yleisöön meneviä elokuvia, mutta nyt hän on alkanut panostaa tarinalliseen kestävyyteen. Vuonna 2009 valmistunut Rööperi oli ensimmäinen askel tällä polulla, ja nyt tarina on vieläkin keskittyneempi. Lieneekö sattumaa, että molemmat tarinat sijoittuvat menneeseen aikaan, lähinnä 70-luvulle. Miksi elokuvan tapahtumat on siirretty syyskuun 30. päivästä 1978 saman vuoden pääsiäisen aikaan, jää epäselväksi.

Kari Hietalahti tunnetaan parhaiten komedianäyttelijänä, mutta hän taitaa myös hyvin draaman. Kaapparissa Hietalahti tekee kellontarkkaa työtä mieleltään ailahtavana Lamminpartaana. Roolisuoritus olisi helposti voinut mennä yli, jopa puskafarssin puolelle, mutta Hietalahti onnistuu pitää näyttelemisen aisoissa ja tekee roolihahmostaan uskottavan.

Sivuosissa nähdään monia hienoja tämän hetken näyttelijöitä. Samaten ajankuva on toteutettu mainiosti, joten katsomiskokemus on nautittava. Etenkin, kun elokuvan kesto on maltettu pitää juuri sen mittaisena, kuin on tarve. Nähtäväksi jää, nouseeko kohua silloisen presidentin Urho Kekkosenja ulkoministeri Paavo Väyrysen saamasta kohtelusta. Pääministeri Kalevi Sorsa päästetään vähemmällä.

Kaappari -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa