Katseeseen kätketty on ansiokas argentiinalaiselokuva

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Argentiinalaisen Juan José Campanellan ohjaama ja käsikirjoittama psykologinen trilleri Katseeseen kätketty pitää sisällään kolme tarinaa. Tarinoista ensimmäinen keskittyy rikokseen. Kuohuttavaa murhatapausta selvitellään pitkissä takaumissa, joissa palataan vuoteen 1974. Elokuvan toinen tarina kertoo elämättömästä elämästä ja rakkaudesta, jolle ei ole suotu mahdollisuutta. Kolmas tarina kiinnittää elokuvan Argentiinan lähihistoriaan.

Benjamin Espósito (Ricardo Darin) on Argentiinan valtion syyttäjänvirastosta vastikään eläkkeelle jäänyt rikostutkija, joka ei saa menneeltä rauhaa. Hän koettaa kirjoittaa omaelämäkerrallista romaania, muttei tiedä kuinka käsitellä 25 vuoden takaista raakaa nuoren naisen raiskausmurhaa, joka yhä kummittelee hänen mielessään.

Espósitoa kalvaa menneisyydessä myös toinen rikos: rikos rakkautta kohtaan. Vuosien ajan hän on kätkenyt tunteensa upeaa esimiestään kohtaan. Irene Menéndez Hastings (Soledad Villamil) on Espósitolle mysteeri, kiehtova ja etäinen. Kirjoittamisprosessin aikana Espósito alkaa punnita tekemiään valintoja ja kohtaa ensi kertaa virheet, joihin on elämässään sortunut – usein silkasta pelosta.

Ricardo Darin on Campanellan vakionäyttelijöitä, joka tekee Katseeseen kätketyssä tavallaan kaksi roolia. Hän on takaumien nuori ja kokematon virkamies sekä kehystarinan hurmaava mutta yksinäinen vanhempi herra. Sisäistyneesti näyttelevä Darin on molemmissa rooleissaan vakuuttava ja samastuttava. Hän lataa kaipuunsa ja alakulonsa katseisiin ja ruumiinkieleen, aivan kuten vastaparinsa Villamil. Elokuvan nopea ja nokkela dialogi on viihdyttävää pintakuohua, jonka alla kulkee toinen, sanaton vuoropuhelu.

Katseeseen kätketty oli tämän vuoden Oscar-kisan yllättäjiä. Kun parhaan vieraskielisen elokuvan ehdokaslistalla oli Profeetan ja Valkoisen nauhan kaltaisia eurooppalaisen art house -elokuvan merkkiteoksia, tuskin kukaan arvasi lyödä vetoa perinteisiin elokuvakerronnan keinoihin luottavan rikosdraaman puolesta. Katseeseen kätketty on ollut Argentiinassa huikea hitti ja se on noussut maan toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi koskaan. Campanellan elokuva palkittiin keväällä myös Espanjan Goya-gaalassa parhaana ulkomaisena espanjankielisenä elokuvana.

Campanella on ohjannut elokuvien lisäksi useita yhdysvaltalaisia televisiosarjoja, muun muassa Kova laki: Erikoisyksikkö -sarjaa. Argentiinalainen ohjaa kunnianhimoisesti ja ihailtavalla ammattitaidolla. Katseeseen kätketyn teknisesti komein jakso sijoittuu jalkapallostadionille. Pitkää ja vauhdikasta takaa-ajokohtausta kuvattiin kolme päivää ja se työllisti kaksisataa avustajaa. Campanella vastasi myös elokuvan leikkaamisesta.

Katseeseen kätketty sivuaa Argentiinan väkivaltaista lähihistoriaa ja poliittista kuohuntaa henkilöhahmojensa kautta. Campanella kuvaa ansiokkaasti sitä, millaista on joutua itseään suurempien voimien armoille niin täysin, että se tekee sokeaksi ympäröiville tapahtumille. Katse alkaa tarkentaa vuosia myöhemmin, riittävän etäisyyden päästä. Vasta silloin tulee mahdolliseksi muistaa ja tunnustaa, mitä kerran tapahtui.

Niina Holm

Tähdet: ★★★★

Katseeseen kätketty. El secreto de sus ojos. ARGENTIINA / ESPANJA 2009. OHJAUS Juan José Campanella. KÄSIKIRJOITUS Juan José Campanella, Eduardo Sacheri, perustuu Eduardo Sacherin romaaniin. PÄÄOSISSA Ricardo Darin, Soledad Villamil, Pablo Rago, Javier Godino, Guillermo Francella. GENRE Draama / jännitys. IKÄRAJA 13. KESTO 2 t 11 min. ENSI-ILTA 23. huhtikuuta.
Elokuvatraileri Filmtrailer.comin kanssa


Aiheeseen liittyvät elokuvat