Kesäkaverit

GENRE , , ENSI-ILTA 01.08.2014 TÄHDET

Karoliina ja Iiris (Anna Paavilainen ja Iina Kuustonen) ovat kaksi hyvin erilaisen oloista mutta silti yhteen kasvanutta ystävätärtä. Iiriksellä on taipumus vältellä vastuuta ja päätöksentekoa, ja hänen erikoisuutensa on häipyä ulkomaille, jos säädöt kotimaassa alkavat tuntua liian vakavilta. Karoliina puolestaan on järjestelmällisempi ja periaatteellisempi, ja ystävyydestä huolimatta hän myös paheksuu ja kritisoi Iiriksen ajelehtimista.

Tähän asti nuoret naiset ovat pystyneet takertumaan ikuiseen nuoruuteen, mutta neljännesvuosisadan rajapyykin kohdalla olisi vihdoin otettava kantaa myös siihen, mitä he haluavat olla isoina. Karoliina on järjestänyt kaksikolle kesätyön hankolaisessa kahvilassa, ja yhteisen kesän olisi hauskapidon ohella ottaa etäisyyttä entiseen menoon ja pohtia tulevaa.

Hangon auringossa Karoliina ja Iiris törmäävät useampaankin ihmiseen, jotka sotkevat kaksikon kuvioita. Löytyy niin uutta ystävää kuin potentiaalisten romanssien sytyttäjääkin. Varsinkin jälkimmäiset pakottavat hankaliinkin moraalisiin päätöksiin, jotka sekä vahvistavat ystävysten välejä mutta toisaalta myös hiertävät niitä.

Elokuva-alaa pidetään yleensä miesvetoisena ja -keskeisenä. Mitä siis tekevät naisen käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan naispäähenkilöt, kun he ryhtyvät toimimaan omillaan? He ryystävät alkoholia pullon suusta, kuseskelevat puskiin ja paneksivat ympäriinsä. Joko Kesäkavereissa näkyy miespuolisten tuottajien peukalonjälki tai sitten Suomessa on saavutettu sukupuolten välinen tasa-arvo.

Kesäkaverit on kevyttä kesäkivaa, jonka sisältö on kuin suoraan romanttisesta kioskikirjallisuudesta, tosin modernin suorasukaisella tyttöenergialla höystettynä. Naisnäkökulma tuntuu hahmojen toimivissa kemioissa. Varsinkin Pihla Viitalan mainiosti esittämän, omaksi harmikseen lapsen saamisen myötä nuoruudesta tätikerhoon siirtyneen Iiriksen isosiskon ja Iiriksen kohtaamisissa on todenmukaista rosoa mutta parhaimmillaan myös koskettavuutta.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat