Kiiruna

Ruotsalainen katastrofileffa, jossa nähdään myös iki-ihana Peter Franzén? No mutta miksipä ei! (Ikäraja K-12)

22.9.2023 13:05
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 22.09.2023

Ruotsin Lapissa sijaitsevassa Kiirunassa on yli sata vuotta vanha Kiirunavaaran rautamalmikaivos. Alueella on tehty hiljattain uusi malmilöydös, jonka takia Kiirunan kaupungin keskusta pitää siirtää pois tieltä tai sitä uhkaa romahtaminen. Operaation hinta olisi noin neljä miljardia euroa. Ilmeisesti tältä pohjalta käsikirjoittaja-ohjaaja Richard Holm on saanut ideansa elokuvaa varten.

Pitääpä tässä kohtaa muuten mainita, että elokuvaa kuvattiin muun muassa Tampereen Myllypuron testikaivoksessa viime vuonna. Tekijöiden mielestä testikaivos oli paljon parempi kuvauspaikka kuin aito kaivos.

Elokuva kertoo Friggasta (Tuva Novotny), joka toimii Kiirunavaaran kaivoksen turvallisuuspäällikkönä. Hänen tehtävänään on pitää työväki hengissä ja kaupunki ehjänä. Friggan uusi rakas, palomies Dabir (Kardo Razzazi) saapuu kaupunkiin aikeinaan ehkä jopa muuttaa sinne. Kaivoksella työskentelevä Peter Franzénin esittämä entinen aviomies on kuitenkin melko mustasukkainen uudesta tulokkaasta, eivätkä ex-pariskunnan lapsetkaan vaikuta erityisen innostuneilta, joten draamalta ei voi välttyä.

Vanha kaivos on osoittanut jo jonkin aikaa merkkejä mahdollisesta luhistumisesta. Pientä tärinää siellä, vähän suurempaa tuolla. Tietenkin kallio alkaa jytäämään hieman rajummin juuri silloin, kun päähenkilömme ovat tutkimassa kaivoksessa tapahtunutta sortumaa. Suurkatastrofi on lähellä ja Friggan pitäisi päästä evakuoimaan koko kaupunki. Ja missä ihmeessä heidän poikansa on?

Elokuvan jännite pysyy yllä lähes loppuun saakka, vaikka varsinainen finaali osoittautuukin Uncharted-peleistä tutuksi pulmanratkaisumeiningiksi. Klaustrofobiseksikin äityvä meno saattaa myös ahdistaa joitain katsojia, mutta mitäpä katastrofileffat edes olisivat, jos ei pieni jännäkakka olisi välillä pöksyissä?

Kiiruna on ihan pätevä jännäri, mutta on pakko äimistellä miten kahdeksan miljoonan euron hintalapulla varustetta leffa näyttää paikoitellen aivan televisiotuotannolta? Noh, annettakoon pienet kauneusvirheet anteeksi, sillä isä-poikaduon (Richard Holm / Robin Sherlock Holm) ja Nicola Sinclairin käsikirjoittama elokuva pitää otteessaan lähes koko kestonsa ajan.

Niko Ikonen

Kiiruna -elokuvan traileri

Lisää luettavaa