Kingsman: Salainen palvelu

GENRE , ENSI-ILTA 20.02.2015 TÄHDET

Vuonna 2010 ilmestyi Matthew Vaughnin messevä filmatisointi Mark Millarin ja John Romita Jr:n väkivaltaisesta toimintasarjakuvasta Kick-Ass. Leffa sai niin innostuneen fanivastaanoton, että monelta jäi huomaamatta 30 miljoonan dollarin leffan tehneen Yhdysvalloissa tulosta ”vain” 48 miljoonaa dollaria. Mutta kun muualta maailmasta tuli saman verran rahaa, leffaa saattoi pitää pienoisena menestyksenä, joka sai vuonna 2013 jatko-osankin. Suomessakin ensimmäinen Kick-Ass sai innokkaita faneja, vaikka teatterikierroksella se sai vain suhteellisen kevyet 35 000 katsojaa.

Todennäköisesti vastaanotto on sama Vaughnin uusimman sarjakuvasovituksen, Millarin ja Dave Gibbonsin alkuperäissarjakuvaan perustuvan Kingsman: Salainen palvelu -elokuvan kohdalla. Fanit hehkuttanevat sen väkivallan ja huumorin yhdistelmää, joka suurelle yleisölle ei tarkoita kiinnostavaa viihdettä. Heidän häviönsä.

Kick-Assiin verrattuna Kingsmanilla on kuitenkin pari valttikorttia: tunnetut ja suositut tähdet Colin Firth ja Samuel L. Jackson sekä Bond-seikkailuihin vahvasti nojaava ja niitä parodioiva lähtöidea. Suurin osa Kingsmanin viehätyksestä tuleekin siitä, kun tuttuja konventioita varioidaan luovasti ja erityisesti kun hillittyjä herrasmiehiä yleensä esittävä Firth yhtäkkiä rikkookin rajojaan. Jacksonilta tällaisia ylilyöntejä voi jo odottaakin, mutta se ei tee hänen karikatyyrimäisestä roolisuorituksestaan yhtään vähemmän hauskaa. Sopii toivoa, että hölmön idean viehätys muuttuu myös suosioksi.

Firth ja Jackson varastavatkin show’n vaikka periaatteessa päähenkilö on uuden tulokkaan, Taron Egertonin esittämä Eggsy, kaltevalle pinnalle joutunut lähiöteini. Firthin esittämä Harry Hart ottaa Eggsyn siipiensä suojaan. Tarkoitus on kasvattaa nuorukaisesta isänsä kaltainen salainen agentti mutta ennen kaikkea herrasmies. Hart nimittäin on hienostoräätäliliikkeensä kulissien takana vanhan, salaistakin salaisemman ja loputtoman resurssit omistavan tiedustelu- ja suojelujärjestön jäsen.

Katujen kasvatti joutuu samaan rankkaan koulutus- ja karsintaputkeen yläluokkaisten nuorien kanssa, ja joutuu altavastaajana osoittamaan arvonsa myös itselleen. Samaan aikaan Jacksonin esittämä multimiljonääri punoo omia kieroutuneita juoniaan maapallon kestokyvyn pelastamiseksi liialliseksi kasvaneelta ihmiskunnalta. Hart ja lopulta myös Eggsy joutuvat avoimeen, vauhdikkaaseen ja kaikin mahdollisin välinein käytävään taisteluun maailman kohtalosta.

Kingsmanin väkivalta ei ole yhtä veristä kuin Kick-Assin, mutta toisaalta sen viihteellisyys ja koomisuus tekevät siitä vieläkin ylilyödympää. Elegantit asujaimistot ja hienostuneet tavat elävät sulassa sovussa äärimmäisen epäkorrektin huumorin kanssa, ja kuka tahansa infantiilin huumorin ystävä ihastunee toimintakomediaan ehdoitta.


Aiheeseen liittyvät elokuvat