Kohtalon valvojat

9.3.2011 16:01
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 11. maaliskuuta

Yhdysvaltalainen kongressiedustaja, nuori ja karismaattinen joskin hieman holtiton David Norris törmää viimeisimmän skandaalinsa johdosta poliittisen seinään. Mies olisi valmis heittämään pyyhkeen kehään mutta kohtaa sattumalta kauniin Elisen, joka saman tien tuntuu sielunkumppanilta. Elise inspiroi Davidia, mutta katoaa saman tien tämän elämästä. Vuosien varrella he kohtaavat muutamaan otteeseen, ja tunteet heidän välillään syvenevät.

Valitettavasti aina, kun heidän tiensä kohtaavat, ne tuntuvat saman tien myös eroavan ilman kontaktitietoja. Davidille selviää, että kohtalo on itse asiassa hyvin fyysinen ja byrokraattinen voima, jonka asiamiehet ovat ottaneet tehtäväkseen pitää David ja Elise erillään, koska se ei ole osa Suunnitelmaa.

Kohtalon valvojat tuo mieleen vuoden 2004 tieteisfantasian Unohdetut (The Forgotten). Myös siinä tavallinen ihminen joutuu vedetyksi uskomattomaan mysteeriin, joka kiehtovuudestaan huolimatta menee liian kimurantiksi, jotta sen langanpäitä pystyttäisiin lopulta mitenkään solmimaan yhteen katsojaa tyydyttävästi.

Vertailussa Julianne Mooren tähdittämään Unohdetut-fantasiaan Kohtalon valvojat vetää lyhyemmän korren. Suurin ongelma on jälleen kaiken takaa paljastuva salaperäinen voima, joka ei ole niin vaikuttava kuin kaikki pohjustus vaatisi vaan ainoastaan tahattomasti huvittava. Kohtalon valvojat hylkää Philip K. Dickin alkuteoksen vainoharhaisen tunnelman, ja korvaa maailmaa kulisseissa pyörittävän voiman tumpuloivilla toimintapahiksilla, jotka kompuroivat omiin vaihtoehtoisiin Suunnitelmiinsa niin, että on ihme ettei maailma ole tuhoutunut aikapäiviä sitten.

Vihjailut Kohtalon mytologisista muodoista ovat lähinnä vaivaannuttavia, varsinkin kun ihmiskuntaa muka ohjailevat tahot pesevät kätensä kaikesta pahasta. Sodat ovat sattuneet silloin, kun ihmisille on annettu vapaat kädet ja yksittäiset onnettomuudet ovat sattumia, jotka ovat sujahtaneet miehistöpulasta kärsivän kaikkivaltiaan sormien lomasta. Kammottavia epäloogisuuksia yritetään peitellä takaa-ajokohtauksilla, jotka liian nopeasti alkavat toistaa itseään.

Kaiken hölmöyden keskellä Matt Damon ja Emily Blunt värisevät kuin heidän rakkaustarinansa olisi maailman tärkein asia. Heidän hienot roolisuorituksensa saavat panostamaan elokuvaan siinä toivossa, että rakastavaiset saavat toisensa ja heidät palkitaan lopetuksella, joka ei ole aivan täydellinen vesitys. Niin vain ei ollut tarkoitettu.

Jouni Vikman

Tähdet: ★★

Kohtalon valvojat – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa