Kotiinpaluu

Davy Choun Kotiinpaluu käsittelee identiteetin etsintää ja muukalaisuutta synnyinmaassa. (Ikäraja K-12)

4.5.2023 11:37
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 05.05.2023

Freddie (Ji-Min Park) on eloisa 25-vuotias ranskalaisnainen, joka on ensimmäistä kertaa Soulissa. Selviää, että Freddie on vauvana adoptoitu Etelä-Koreasta Ranskaan, missä hän on kasvanut. Hän ei tunne korealaisia vanhempiaan eikä maan tapoja.

Matkansa aikana Freddie tutustuu ikäisiinsä korealaisnuoriin, joita Freddien impulsiivinen käytös ja estottomuus sekä viehättää että hämmentää. Tena (Guka Han) osaa ranskaa ja päätyy Freddien tulkiksi, kun tämä alkaa etsiä biologisia vanhempiaan.

Ranskalais-kambodzalaisen Davy Choun ohjaama ja käsikirjoittama Kotiinpaluu (Retour à Séoul) on vaikuttava elokuva omien juurien etsimisestä ja yrityksestä löytää koti itsessään. Freddie on muukalainen maassa, jossa hän on syntynyt. Hän etsii itseään kahden eri kulttuurin välissä, mutta ennen kaikkea Freddie yrittää ymmärtää omaa rauhatonta sieluaan.

Kotiinpaluu on elokuva oman identiteetin etsimisestä. Freddie ei halua asettua normeihin, hän ei halua sitoa itseään paikkoihin tai ihmisiin. Freddie on luonnonvoima idän ja lännen välissä, alati liiikkuva ja suuntaa vaihtava virtaus. Itseään etsiessä hän ajelehtii ääripäästä toiseen ja loukkaa useita ihmisiä matkan varrella.

Choun elokuva koostuu neljästä eri osasta, joiden aikana Freddie palaa Etelä-Koreaan. Se seuraa Freddien matkaa omaan identiteettiinsä seitsemän vuoden ajan. Yhdessä kuvaaja Thomas Favelin kanssa Chou on luonut eri jaksoihin vaihtelevia värimaailmoja. Ensimmäisen osan utuinen pastellinsävyisyys ja lähes runollinen ilmaisu muuttuu toisessa osassa tummiksi sävyiksi ja vahvoiksi kontrasteiksi.

Freddien sisäiset tunnetilat heijastuvat kuvattuun maisemaan, elokuvan väreihin ja musiikkiin, joka vaihtelee kevyistä korealaisista pop-balladeista hakkaavaan klubimusiikkiin.

Freddien roolissa nähtävä Ji-Min Park tekee elokuvassa debyyttinsä valkokankaalla. Parkin roolisuoritus on vaikuttava, samanaikaisesti raaka ja herkkä. Park onnistuu välittämään Freddien haavoittuvuuden ja vihaisuuden, sen kaiken sisäisen kaaoksen, jota Freddie kokee.

Park on paras mahdollinen tulkki Choun kuvaukselle juurettomuuden seurauksista sekä identiteetin hajanaisuudesta, siitä mitä on elää kodittomana itsessään.

Susanna Bono

Kotiinpaluu -elokuvan traileri

Lisää luettavaa