Kova kuin kivi

GENRE , ENSI-ILTA 18. helmikuuta TÄHDET

Coenin veljesten kontribuutio lännenelokuvaan on yllättävänkin konventionaalinen ja hillitty: Kova kuin kivi edustaa puhdasta genre-elokuvaa, ja sen coenismit näkyvät lähinnä terävässä dialogissa sekä suvereenissa ohjauksessa. Pohjalla on Charles Portisin romaani, joka filmattiin jo kertaalleen vuonna 1969, tähtenään John Wayne.

Waynen roolin on uudessa filmatisoinnissa perinyt Jeff Bridges. Veteraani näyttelee Rooster Cogburnia, kovaotteista ja viinaanmenevää lainvalvojaa, joka yllättäen saa kaupunkiin saapuvalta tytöltä tehtävänannon. Cogburnin on määrä jäljittää Tom Chaney -niminen mies (Josh Brolin), joka on vastuussa nuoren Mattie Rossin (Hailee Steinfeld) isän surmasta.

Elokuvan kertojana toimiva Ross on vasta 14-kesäinen, mutta poikkeuksellinen omatoiminen ja -päinen. Tyttö puhuu kylän kauppiaat ja kriminaalit ympäri viittaamalla lakipykäliin ja asianajajiin, ja saa itsensä tungettua myös mukaan itse takaa-ajoon. Kolmantena pyöränä häärii naapuriosavaltiosta matkannut sheriffi LaBoeuf (Matt Damon), joka on jahdannut Chaneyta jo pitkään.

Kolmikon pyrkimykset eivät osu yhteen. Cogburn seuraa näennäisesti työnantajaansa, mutta on lähinnä kiinnostunut tehtävän helposta suorittamisesta ja taskumatin tyhjentelystä. Ross haluaa kostaa Chaneylle silmän silmästä. LaBoeuf taas pyrkii viemään rikollisen takaisin Texasiin vastaamaan tämän siellä tekemistä rikkomuksista.

Päähenkilöiden välinen sananvaihto on olennainen elementti. Hahmot on kirjoitettu sopivan viistoiksi, mutta ylilyönneiltä vältytään. Eniten tilaa vie Cogburn, joka elokuvan antisankarina on nautittavan karkeaksi kirjoitettu. Mies on ilmiselvä alkoholisti – seikka, jota alleviivataan useaan otteeseen. Silti hahmossa mennään syvemmälle. Olennainen on kohtaus, jossa ympäripäissään oleva Cogburn mittelee tarkkuusammunnassa LaBeoufin kanssa. Katsojan tulkittavaksi jää, kumpi osuu maalitauluihin tarkemmin.

Bridges on rooliin ilmeinen valinta. Näyttelijä rakentaa hahmosta tuoreen, vaikka hänen oma persoonansa paistaa selkeästi läpi. Bridges tuntuu tuovan hippusen The Dudea jokaiseen rooliinsa. Osuva on myös Matt Damon, joka jatkaa mielenkiintoisten rooliensa sarjaa komean viiksiparin taakse kätkeytyvänä etelävaltion lainvalvojana.

Elokuvan todellinen tähti on kuitenkin kuvausten aikaan 13-vuotias Steinfeld, jolla on vyönsä alla vain pari TV-esiintymistä ja lyhäriä. Näyttelijätär omaksuu terävän ja omapäisen hahmonsa tyylillä, joka jättää roolissa alkujaan nähdyn Kim Darbyn auttamatta varjoonsa.

Coenien vakikuvaaja, lännenelokuvaa ennenkin työstänyt Roger Deakins (Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta) taltioi karun miljöön sitä liialti korostamatta, keskiössä kun ovat henkilöhahmot. Kova kuin kivi pysyttelee kaukana perinteisestä cowboy-romantiikasta, vaikka kyseessä ei myöskään ole postmodernin ironinen genretutkielma. Tiettyä kaavamaisuutta korostaa vuosikymmeniä eteenpäin leikkaava epilogi, joka tuntuu tarinaa summaavine jälkisanoineen turhan turvalliselta – sana, jota Coeneihin on vaikea kuvitella liitettävän.

Anton Vanha-Majamaa

Tähdet: ★★★

Kova kuin kivi – Traileri


Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat