Krampus

GENRE , ENSI-ILTA 04.12.2015 TÄHDET

Krampus alkaa kuin mikä tahansa jouluelokuva. Ihmiset rynnivät ostohysterian vallassa kauppaan ja tappelevat verissäpäin kaikesta mahdollisesta kiiltävästä kuin kapiset varikset. Tämän jälkeen palataan tilit tyhjinä mutta erittäin onnettomina rakkaan perheen pariin viettämään oikein rauhallisia pyhiä. Mutta voi sitä painajaista, kun se hieman vähäosaisempi sukulaisperhe on taas tulossa kylään koko jouluksi. Piikittelyä, alkoholin väärinkäyttöä, lasten välistä kärhämää ja tietenkin ovelle ilmestyy myös se yksi yllätysvieras. Joulu on pilalla. Voi kauhistus, kuinka sitä enää voi nauttia kaikesta siitä materiasta ja ylensyönnistä?

Onneksi Krampus pelastaa joulun. Perheen pikkupoika Max (Emjay Anthony) repii kiukuspäissään kirjeen joulupukille, koska menettää uskonsa jouluun eikä jouluhenkeäkään enää ole. Eipä poloinen voinut aavistaa, että tämä herättää Krampuksen, Pyhän Nikolauksen varjon, joka saapuu helvetistä paikalle, kun lapset ovat olleet tuhmia. Saksalaistaustaisen (Krampus on alppiseudulta kotoisin oleva mytologinen hahmo) perheen mummi (Krista Stadler) aavistelee pahinta kun hirmuinen lumimyrsky yllättää lähiön. Sukulaisperheet joutuvatkin rajun hyökkäyksen kohteeksi, eivätkä edes joululaulut enää auta kun tontut ja muut ilkeät helvetin olennot käyvät päälle kuin verokarhu.

Krampus seuraa lähes orjallisesti tuttujen jouluelokuvien juonta kunnes viskaa päähenkilömme tusinakauhurainojen maisemiin. Vaikka näyttelijät ovat kohtalaisia, ei heistäkään ole pelastamaan näin kliseistä kauhukomediaa. Komedia tosin on hiukan kortilla, sillä elokuvan vähäinen huumori tuskin edes nostattaa hymyn huulille. Tuntuukin siltä, että ohjaaja-käsikirjoittaja Michael Dougherty ei uskalla revitellä ja päästää omia demoneitaan irti. Harmi.

Jos elokuvasta jotain hyvää haluaa etsiä, niin on erittäin mukava nähdä oikeita efektejä ja hahmoja tietokoneilla luotujen sijasta (toki myös niitä on muutama). Krampuksen maskeeraus ja puvustus on erinomaista. Oliot huokuvat ilkeämielisyyttä, sillä eivät ole totuttuun tapaan tietokoneella renderöityjä sieluttomia pikselituhnuja, vaan ihka oikeita kasarihenkisiä luomuksia, jotka kutakuinkin noudattavat fysiikan lakeja. Myös elokuvan loppu yllättää.


Aiheeseen liittyvät elokuvat