Kuningattaren sisar

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Dynaaminen Natalie Portman ja sielukas Scarlett Johansson vangitsevat katsojan historiallisessa saippuaoopperassa.

Kumman valitsisit: itsevarman viettelijättären vai ujostelevan enkelin? Kuningas Henrik VIII:n ei tarvinnut tehdä vaikeaa päätöstä, sillä elokuvatulkinnan mukaan hän sai molemmat. 1500-luvun englantilaishoviin sijoittuva kolmiodraama perustuu Philippa Gregoryn historiaa ja fiktiota sekoittavaan romaaniin The Other Boleyn Girl. Brittiläisten tv-sarjojen ohjaajana tunnetun Justin Chadwickin (Kolea talo) kehystämä eeppinen elokuva tuo valkokankaalle sykähdyttävän sisartragedian.

Diplomaatti Thomas Boleyn (Mark Rylance) pyrkii epätoivoisesti nostamaan sukunsa takaisin huipulle. Hän huomaa täydellisen tilaisuutensa tulleen, kun Englannin kuninkaan (Eric Bana) huhutaan kyllästyneen vaimoonsa, joka ei ole synnyttänyt hallitsijalle miespuolista perillistä. Lankonsa, Norfolkin herttuan (David Morrissey) sysäämänä sir Thomas punoo juonen, jolla on kauaskantoisemmat seuraukset kuin kukaan osaa aavistaakaan. Tuhoon tuomitun suunnitelman mukaan sir Thomasin määrätietoisen tyttären Annen (Natalie Portman) on määrä vietellä kuningas ja synnyttää tälle poika. Kohtalo on päättänyt kuitenkin toisin, sillä kuningas ihastuu Annen hiljaiseen ja vaatimattomaan pikkusiskoon Maryyn (Scarlett Johansson).

Perheensä painostuksesta ja itse kuninkaan kutsusta juuri naimisiin mennyt Mary jättää rakastamansa miehen, ja hänet lähetetään Tudor-suvun toisen monarkin palatsiin hovineidoksi. Kuninkaan suosiota tavoittelevien sir Thomasin ja Norfolkin herttuan suureksi onneksi arasta Marysta tulee nopeasti kuninkaan rakastajatar. Tämä ei kuitenkaan estä määrätietoista ja mustasukkaista Annea, jonka vallanhimo on suurempi kuin rakkaus siskoa kohtaan. Hän panee toimeen oman häikäilemättömän suunnitelmansa. Annen ajattelemattomat teot repivät kuitenkin palasiksi hänen perheensä ja koko valtakunnan.

Chadwickin hienovaraisesti ohjaama ja Peter Morganin (The Queen) terävästi käsikirjoittama elokuva yhdistää vanhanajan Hollywood-pukuloistopaatoksen hengen nykypäivän kerrontatyyliin. Pelkistetty kolmiodraama on kuin äärimmilleen venytetty saippuaooppera, joka kaikesta yksinkertaisuudestaan ja absurdeista juonikäänteistään huolimatta on melko kiehtova henkilöhahmotasolla – väkevän Natalie Portmanin ja herkän Scarlett Johanssonin ansiosta. Boleyn sisarusten välinen henkien taisto on kuin vähitellen spektaakkeliksi huipentuva myrskynsilmä, josta on mahdotonta irrottaa katsettaan.

Vaikka elokuvan nimi viittaa Scarlett Johanssonin esittämään, syrjäänvetäytyvään Maryyn, räiskyvä Natalie Portman näyttää ainakin ensialkuun hallitsevan tarinaa juonivana ja kiusoittelevana Annena, jota edes kuningas – lähinnä vain pökkelönä statistina toljottava Eric Bana – ei voi vastustaa. Kissamaisen pahanilkinen Portman suorastaan kiehuu kateudesta ja kunnianhimosta tehden manipuloinnista lumoavaa taidetta. Portmanin sähköisen roolisuorituksen vastakohtana toimii vivahteikas Scarlett Johansson, jonka aitoa lämpöä ja viattomuutta hehkuva tulkinta Marysta ei jää keimailevan Portmanin varjoon. Näyttelijättäret ovat niin vakuuttavia, että on mahdotonta sanoa, kumpi heistä loppujen lopuksi on se toissijainen, vähäpätöisempi Boleynin tyttö.


Aiheeseen liittyvät elokuvat