Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus

Suosittuun kirjasarjaan perustuva salapoliisitarina on valoisa ja hauska lastenelokuva ilman turhaa makeilua.

9.8.2018 16:55
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 10.08.2018

Varovainen lukutoukka Lasse ja impulsiivinen ihmisvieteri Maija ovat ainoat oppilaat koulun juhlasalissa, kun sieltä varastetaan mittaamattoman arvokas Hammarabin kirja. Lapsilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin selvittää, kuka kirjan on kähveltänyt. Aikuiset kun eivät näytä siihen pystyvän – ja ilman kirjaa jäisi järjestämättä suuri tietokilpailu, jota koko koulu on hartaasti odottanut. Maija ja Lasse ovat luonteiltaan kuin yö ja päivä, mutta se ei estä heitä ystävystymästä ja käyttämästä hoksottimiaan.

Ruotsalaisen lasten- ja nuortenkirjailija Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja on varsin suosittu Suomessakin. Helppolukuisia, hauskasti kuvitettuja ja yhteen arvoitukseen kerrallaan keskittyviä kirjoja on julkaistu jo 26 sitten vuoden 2002. Kirjoista on tehty muutama filmatisointi jo aiemmin, mutta meikäläisillä valkokankailla Lasse ja Maija nähdään ensimmäistä kertaa vasta nyt.

Kieltämättä juuri uudessa Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus -elokuvassa tuotantoarvot ovatkin selkeästi korkeammalla. Elokuva ei näytä juuri lainkaan kesäteatterilta (mikä on monelle lastenelokuvalle saavutus jo sinällään). Erityisen virkistävältä tuntuvat Ensimmäisen arvoituksen hillityt pastellisävyt. Tapahtumat sijoittuvat asiallisen sööttiin Vallilan pikkukaupunkiin meren rannalle. ”Miksei meillä oo tollasia kouluja”, huudahti yksi lehdistönäytöksessä istuneista lapsista nähdessään Vallilan arvokkaan opinahjon.

Elokuvan on ohjannut Solsidanin Mickan eli Josephine Bornebusch. Bornebuschin esikoisohjaus rullaa moitteettomasti, ja hyvin ohjatut lapsinäyttelijät kannattelevat elokuvaa kohtalaisesti jopa puolivillaisesti dubatussa suomenkielisessä versiossa. Elokuvan suurimpia heikkouksia on pinnalliseksi jäävä dialogi, jolle sivurooleihin haalitut ruotsalaistähdetkään eivät mahda mitään. (Bornebusch itse tekee muuten pikkuruisen roolin roskakuskina.)

Lastenelokuvalle tyypillisesti Ensimmäisen arvoituksen kaikki aikuishahmot ovat koomisia keekoilijoita – ja niin ollen soveltuvia myös salapoliisijutun epäillyiksi. On virkaintoista kirjastonhoitajaa (Lotta Tejle, Rouvat ryöstäjinä) ja kuningatar Elisabetin corgeja palvovaa englanninopettajaa (Jonas Karlsson, Vadelmavenepakolainen). Hahmoista mainioin on Johan Rheborgin (Solsidan) uhkaavan oloinen talkkari, joka tuo kutkuttavasti mieleen Anton Chigurhin eli Javier Bardemin ikonisen roolihahmon Menetetyssä maassa.

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus ei ole kuitenkaan farssi vaan keskittyy kiitettävän tiiviisti johtolankojen ratkomiseen ja ystävyyssuhteisiin. Elokuvan käsikirjoitus on itsenäinen eikä siis perustu mihinkään yksittäiseen Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjaan. Tarina etenee melko napakasti ja kirjasarjan tunnelmalle uskollisesti lapsille sopivaan dekkarityyliin

 

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus -elokuvan traileri

Lisää luettavaa