Last Christmas

Last Christmas on jälleen yksi geneerinen romcom lukuisien muiden joukossa. Tätä eivät edes Paul Feig, Emma Thompson ja Emilia Clarke pelasta.

6.11.2019 12:23
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 08.11.2019

Lontoolainen Kate (ihana Emilia Clarke) on töissä joulukoristekaupassa, eikä työ – tai mikään muukaan – tunnu oikein miltään. Asunnottoman Katen ystävätkin tuntuvat heittelevän häntä jatkuvasti pois tarjoamiltaan unisijoilta. Vanhemmatkin tuntuvat ärsyttävän jatkuvasti. Eräänä päivänä kaikki kuitenkin muuttuu, kun Kate sattumalta tapaa miehen nimeltä Tom (Henry Golding).

Kuten jo alkuasetelmasta saattaa huomata, Last Christmas on varsin geneerinen romanttinen komedia. Se ei lyö pöytään oikeastaan mitään uutta – mutta saa pidettyä katsojan mukanaan kestonsa ajan kohtuuhauskoilla vitseillä ja yleisellä kieli poskessa -meiningillään.

Pohjimmiltaan elokuva ei tunnu romanttiselta komedialta. Se on enemmänkin draamakomedia Katen matkasta itseensä ja omien vikojensa tunnustamiseen. Valitettavasti juurikin tästä syystä Tom jää varsin yksiulotteiseksi sivuhahmoksi, joka vain sattuu olemaan paikalla aina oikeaan aikaan.

Sivuhahmoja on runsaasti, eikä yhtäkään niistä rakenneta kummemmin. Eniten huomiota saa Katen sisko Marta (Lydia Leonard), jolla on niin ikään ongelmia heidän vanhempiensa kanssa.
Elokuvan ohjaaja Paul Feig (Morsiusneidot, The Heat, Ghostbusters) tekee työtä käskettyä, eivätkä elokuvan ongelmat johdu ohjauksesta, vaan pikemminkin ennalta-arvattavasta ja kliseisestä käsikirjoituksesta. Ehkä käsikirjoittaja Emma Thompsonin tulisi vain pitäytyä näyttelemisessä sillä ensikertalaista, performanssitaiteilija Bryony Kimmingsiä ei hennoisi syyttää. Tai sitten ei, sillä Thompsonin rooli Katen ulkomaalaisena Adelia-äitinä on ärsyttävä. Hahmon aksentti on ärsyttävä ja ehkä jopa loukkaava.

Joulukoristepuodin omistajaa Santaa esittävä Michelle Yeoh ei sen sijaan ärsytä yhtään. Hän ja hänestä kiinnostunut mies (Peter Mygind) tarjoavat elokuvan parhaimmat hetket ja makeimmat naurut. Harmillisesti Michelle Yeoh ja Henry Golding eivät saa yhtään yhteistä ruutuaikaa, sillä heidän kemiansa olisivat varmasti toimineet – kuten oli nähtävissä viimevuotisessa hitissä Crazy Rich Asians, jossa he esittivät äitiä ja poikaa. Myös Feig ja Golding työskentelivät viime vuonna yhdessä rikoskomediassa Missä on Emily?.

Elokuvan päätyttyä sydäntä särkee ainoastaan se, miten paljon hukattua potentiaalia elokuvassa on – se olisi parhaimmillaan voinut olla todella hauska ja romanttinen valopilkku synkkään loppusyksyyn.
Soundtrackilla soi Wham!-yhtyeen ja George Michaelin musiikki, onhan elokuva saanut nimensäkin poppibändin hitistä. Valitettavasti sekään ei pelasta elokuvaa. Ensi jouluna annan sydämeni jollekin erityiselle, jotta säästyn kyyneleiltä.

 

Last Christmas -elokuvan traileri

Lisää luettavaa