Lego elokuva

13.2.2014 17:05
MAA / / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 14.02.2014

Legomaailmaa uhkaa tuho. Paha valtias Bisnes haluaa jähmettää maailman paikoilleen, ja ainoa, joka voi estää hänet, on tavallinen rakennusmies nimeltään Emmet. Emmet löytää työmaalta palikan, jonka avulla hän voi estää valtiaan suunnitelmia.

Käy myös ilmi, että legojen maailma ei rajoitukaan urbaanien pilvenpiirtäjien hallitsemaan kaupunkiin. Kaupunki on vain yksi osa suurempaa kokonaisuutta, johon kuuluu useita lelusarj… anteeksi maailmoja. On villi länsi, merirosvoja ja nokkelasti Keski-Seelanniksi -ristitty ritarimaailma.

Lego elokuva on pohjimmiltaan äänekäs lelumainos, ja vertautuu sellaisenaan miljoonia tahkonneeseen mutta tyystin kelvottomaan Transformers -sarjaan. Lego-yhtiö tunnetaan nykyään maailman suurimpana leluvalmistajana, ja heidän näkökulmastaan palikoiden ympärille rakennettu elokuvakin on varmasti nähty mainiona markkinointitempauksena: otetaan kaikki suositut Lego-hahmot, keksitään pari uutta – jotta saadaan myytyä uusia leluja – ja lyödään kaikki yhteen pakettiin.

Kaupallisuudesta huolimatta elokuva vaikuttaa lupaavalta. Miksi? Koska aiheena eivät ole tyhmät robotit vaan muovipalikat, joita sympaattisempia leluja saa hakea. Lapset ovat jo useiden sukupolvien ajan leikkineet legoilla, joten voidaan puhua poikkeuksellisen kestävästä konseptista. Elokuvan aihe on nostalgisempi ja henkilökohtaisempi kuin rekoiksi muuttuvat jättirobotit voivat koskaan olla.

Myös elokuva tiedostaa lelujen pitkäikäisyyden: Will Ferrell vilahtaa pikkuroolissa perheenisänä, jonka kellari on täynnä Lego-rakennelmia. Niillä ei kuitenkaan saa leikkiä, koska aikuinen mies kohtelee niitä kuin pienoismalleja – kuten aikuiset Lego-harrastajat usein tekevät. Tästä ristiriidasta kumpuavat elokuvan tapahtumat.

Lapsikatsojille meno on paikoitellen vähän turhankin hyperaktiivista, jopa psykedeelistä, mutta tarinan sanoma – että legoilla pitäisi leikkiä vapaasti ja luovasti – on täyttä tavaraa.

Lisäksi tietokoneanimaatio on toteutettu kekseliäästi. Palikoiden liikkeet eivät ole missään vaiheessa täysin sulavia ja jotkut tehosteet suorastaan huvittavia. Tällaiseen elokuvaan käsittelytapa on kuitenkin täysin oikea.

Lego elokuva -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa