Licorice Pizza

Paul Thomas Andersonin uusin elokuva, lämminhenkinen tarina ensirakkaudesta, sijoittuu 1970-luvun Kaliforniaan. (Ikäraja 7)

11.3.2022 06:45
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 11.03.2022

Gary Valentine (Cooper Hoffman) on viisitoistavuotias koulupoika, joka iskee silmänsä 25-vuotiaaseen Alana Kaneen (Alana Haim). Alana työskentelee koulukuvaajan avustajana yrityksessä, joka kuvaa vuosikirjan valokuvia. Siten hän päätyy Garyn kouluun. Gary päättää jo ensikohtaamisella, että Alanasta tulee hänen vaimonsa. Alana ei ole aivan samaa mieltä.

Elokuvan tapahtumat alkavat vuodesta 1973, ja tapahtumapaikkana on Kalifornian San Fernando Valley. Gary on lapsinäyttelijä, jonka tähti alkaa teini-iän myötä hiipua sammuakseen pian kokonaan. Garylta eivät kuitenkaan bisnesideat ehdy, ja niinpä hän päätyy perustamaan kaveriensa kanssa vesisänkybisneksen, josta tulee tietenkin suuri menestys.

Eräänä päivänä Garyn tiimi kuljettaa vesisängyn Jon Petersille (Bradley Cooper), joka deittaili aikoinaan Barbra Streisandia. Cooperin tulkinta Petersistä (joka noihin aikoihin työskenteli julkkisten kampaajana) on hulvaton. Hänet esitetään omahyväisenä ja tärkeilevänä raivopäänä.

Paul Thomas Anderson muistetaan ohjaajana ja käsikirjoittajana useista hienoista elokuvistaan kuten Boogie Nights (1997), Magnolia (1999) ja Phantom Thread (2017). Monissa elokuvissaan Anderson on ollut kiinnostunut tutkimaan ihmisen pimeää puolta, mutta Licorice Pizzassa on kepeyttä ja valoa. Tosin Alanan kokemukset nuorena naisena aikakauden asenneilmastossa ovat usein vähemmän miellyttäviä. Naisiin kohdistuvien rooliodotusten luomia paineita kuvataankin elokuvassa tarkasti Alanan kautta.

Licorice Pizza on nuoruuteen liittyvän tunneskaalan kuvaamisessa mestarillinen. Se on joka suhteessa moniulotteinen elokuva, jossa on edustettuna sekä karrikoituja että samastuttavia roolihahmoja. Elokuvassa käsitellään paitsi ensirakkautta myös nuoruuden itsensä etsimisen ihanan kamalaa aikakautta.

Garya esittävä Cooper Hoffman on useissa Andersonin elokuvissa esiintyneen edesmenneen Philip Seymour Hoffmanin poika. Alanaa esittävä Alana Haim taas tunnetaan indiebändistä HAIM, joka koostuu kolmesta Haimin perheen sisaruksesta. Hauska yksityiskohta Andersonin elokuvassa on se, että Haimin tosielämän perhe esittää elokuvassa fiktiivisen Alanan perhettä (myös vanhemmat ovat siskojen lisäksi päässeet mukaan).

Susanna Bono

Licorice Pizza -elokuvan traileri

Lisää luettavaa