Liittoutuneet

GENRE , ENSI-ILTA 25.11.2016 TÄHDET

Liittoutuneet on toisen maailmansodan aikaan sijoittuva jännitysdraama, josta tulee mieleen Casablancan ja Mr. & Mrs. Smithin yhdistelmä, jossa on mukana ripaus Englantilaista potilasta. Meidän aikamme Humphrey Bogart eli Brad Pitt esittää kanadalaista upseeria, joka elokuvan alussa hyppää laskuvarjolla jonnekin Pohjois-Afrikan aavikolle. Uudeksi Ingrid Bergmaniksi on luonnollisesti hankittu joku eurooppalainen, joka näyttää klassiselta filmitähdeltä, ja Marion Cotillard on kuin luotu siihen rooliin.

Pittin esittämä Max ja Cotillardin esittämä Marianne eivät tunne toisiaan ennalta, mutta heidät on määrätty esittämään avioparia salaisessa tehtävässä, joka tapahtuu natsien valloittamassa Casablancassa. Maxin ja Mariannen välille syntyy kuitenkin kiihkeä suhde, jossa tunteita ei tarvitse näytellä.

Liittoutuneissa sota on keskeinen asia tarinaa, mutta siinä ei nähdä juuri taisteluita, vaan se on enemmänkin vakoilujännärin ja rakkaustarinan yhdistelmä. Nähdään siinä kuitenkin yksi sähäkkä toimintakohtaus, jossa ammutaan nurkan takaa ilmestyviä natseja kuin Wolfenstein-räiskintäpelissä ikään.

Maxin ja Mariannen suhde ei tule yllätyksenä katsojalle, mutta tarina muuttuu kimurantiksi, kun Max saa kuulla, että Marianne ei ehkä olekaan sitä, mitä hän väittää olevansa.

Liittoutuneiden ohjaaja Robert Zemeckis (Paluu tulevaisuuteen, Forrest Gump) on kokenut veteraani, joka hallitsee näyttävän kerronnan ja eeppiset mittasuhteet. Käsikirjoituksesta vastaa maineikas britti Steven Knight, joka tunnetaan paitsi monien laatuelokuvien (Dirty Pretty Things, Eastern Promises) kirjoittajana myös pätevänä ohjaajana (Locke).

Tekijät ja näyttelijät ovat varmoja osaajia, mutta lopputulos on siihen nähden iso pettymys. Liittoutuneet on visuaaliselta ilmeeltään näyttävä ja tyylikäs elokuva, mutta tyylittelyssä mennään yli. Alkaa suorastaan kyllästyttää, kun jokaisessa kohtauksessa Pittille ja Cotillardille on vaihdettu ylle uudet täydellisesti räätälöidyt 40-luvun vaatteet. Muotinäytöksen sijaan katsoja kaipaisi kunnon draamaa tai jännitystä, mutta kumpaakaan ei elokuva tarjoa.

Jussi Huhtala


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat