Lilo & Stitch

6.9.2002 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Muutamien viime vuosien haparointien jälkeen Disney-studiot ovat jälleen osuneet kultasuoneen. Lilo & Stitch on pitkästä aikaa Disney-piirretty, jota uskaltaa jo nyt pitää tulevana klassikkona – muutenkin kuin vain markkinointinimeltään. Elokuva yhdistelee uusinta tietokonetekniikkaa perinteiseen maalaustaiteeseen ja sekoittaa tuttuun Disney-tarinamuottiin uusia elementtejä nykyaikaisesta maailmasta.

  [Lilo and Stitch] Lilo on pieni havaijilaistyttö, joka elelee huostaanottouhan alla vanhemman siskonsa kanssa heidän vanhempiensa kuoltua auto-onnettomuudessa. Yleensä Disney-elokuville tyypillistä normaalin lapsi/vanhempi -suhteen puuttumista ei oikein edes huomaa, kun sedän, tädin tai muun korvaavan kasvattivanhemman luona on aina niin hauskaa ja mukavaa. Lilo kuitenkin oirehtii realistisesti puremalla, tappelemalla ja yleensä kiukuttelemalla. Ainoastaan Elviksen musiikki tuo lohtua tämän pienen fanin elämään. Stitch puolestaan on avaruuden hullun tiedemiehen koeputkessa kasvattama täydellinen ase, jonka geeneihin on istutettu pelkkää tuhohalua ja -voimaa.

  Näiden kahden tiet kohtaavat, kun Stitch pakenee lopetustuomiotaan maapallolle, jonne hänen peräänsä lähetetään hänen luojansa sekä tämän valvojaksi ja hupaisaksi apulaiseksi avaruusimperiumin tarkkaileva virkamies. Aluksi Lilo ja tämän Nani-sisko ovat vain ihmiskilpiä rumaksi koiraksi luullulle Stitchille, mutta kun se ei pääse toteuttamaan tuhoamismissiotaan suurkaupunkien puutteesta kärsivällä saarella, se joutuu miettimään uudelleen tarkoitustaan.

  Elokuva onnistuu tasapainottelemaan Lilon ja Nanin nahisteluista, Stitchin tuhovimmasta ja metsästäjien hölmöydestä revittävää huumoria sekä oikeasti liikuttavaa sisarusten keskinäistä huolenpitoa ja Stitchin pikku hiljaa ymmärtämää yksinäisyyttään maailmankaikkeudessa. Samalla tavalla tasapainossa ovat pienempiä katsojia viehättävät kohelluselementit ja aikuisiin vetoavat piilovitsit sekä tarinan realistisemmat teemat.

  Joku voisi pitää räiskyvää avaruusseikkailua hieman päälle liimattuna elementtinä tässä perhepiirin sisäisten suhteiden pyörityksessä. Vaikka geeniteknologian tuloksena syntynyt Stitch olisi hyvin voitu ”rakentaa” maapallollakin, niin eiköhän tämän tason rikkinäisen perheen kuvaaminen ole Disney-elokuvassa jo sellainen saavutus, että jätetään geenipolitiikan tekeminen johonkin muuhun leffaan.

  [Lilo and Stitch]Alkuperäisessä elokuvassa ääninä kuullaan mm. Tia Carrerea, Jason Scott Leeta ja Ving Rhamesia. Suomalaisen version äänitys on tehty taiten ja hienovaraisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että siihen ei kiinnitä huomiota. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta päähenkilöiden laulunluritukset loistavat poissaolollaan. Soundtrackilla kuullaan tietysti Elviksen klassikoita, mutta valitettavasti myös markkinoinnin vuoksi A-Teens -versioita, mikä tietysti tarkoittaa sitä, ettei kenenkään itseään kunnioittavan ihmisen tule ostaa cd:tä. Onneksi kamalimmat ”kunnianosoitukset” pyörivät lopputekstien päällä.

  Lisää luettavaa