LOL

GENRE , ENSI-ILTA 15.06.2012 TÄHDET

 

LOL on paitsi aikoinaan verkkokeskusteluissa käytetty naurulyhenne myös LOL-elokuvan päähenkilön Lolan lempinimi.

LOL on myös vuonna 2008 ilmestyneen ranskalaiskomedian nimi, johon nyt ilmestyvä amerikkalaisversio perustuu. Alkuperäisessä pääosan teinityttöä esitti Christa Theret ja tämän äitinä nähtiin Sophie Marceau (Braveheart – taipumaton). Hollywood-versiossa teiniangstista kärsivä Miley Cyrus (Hannah Montana) on saanut äidikseen Demi Mooren (Jonesin perhe).

Lolalla on läheinen suhde äitiinsä Anneen, jopa niin läheinen, että se ei tunnu enää aidolta. Siitä huolimatta äidille ei voi kertoa kaikkea, mitä nuoren tytön elämässä tapahtuu. Poikakaverit vaihtuvat, luotettava ystäväpoika pysyy aina rinnalla, kotibileiden päihteet houkuttelevat ja koulussa joku muu on suositumpi. Nuoren ongelmat purkautuvat päiväkirjaan ja kuva-alalle pomppaaviin mesetysruutuihin heti, kun oman huoneen ovi on suljettu. Kavereihin on oltava jatkuva kontakti, mikä on tosielämän nuorison keskuudesta tuttu ilmiö.

Myös yksinhuoltajaäidin elämä teinin kanssa on rankkaa, mutta onneksi oma äiti, Lolan isoäiti, auttaa. Ja omalle äidilleen jokainen tytär on aina teinityttö, niinpä vakaata esittävä Annekin muuttuu aina nuoreksi ja hauraaksi oman äidinsä seurassa, aivan kuten Lola.

Molemmilla naisilla on suhdesotkuja. Annea houkuttelevat sekä vanha suola Lolan isän kanssa että uusi villi tuttavuus. Lola taas ajautuu erilleen poikaystävänsä kanssa, ja uusi ihastus löytyy lähempää kuin uskoisikaan.

Romanttisten elokuvien perinteistä yhteen, erilleen ja lopulta taas kenties yhteen -kaavaa piristetään nuorten luokkaretkellä Ranskaan ja luokan poikien bändikilpailulla, johon valmistautumista vaikeuttavat tiukat vanhemmat ja poikien keskinäiset välit.

Uusintafilmatisoinnin on ohjannut ja käsikirjoittanut myös alkuperäisen LOL-elokuvan tehnyt ranskalainen Lisa Azuelos. Romanttisessa draamakomediassa onkin havaittavissa eurooppalaista alkuperää sen paikoin roisissa otteessa.

Azuelosin läsnäolo tuotannossa saa kuitenkin ihmettelemään, miten elokuvan Ranska-osio on niin stereotyyppisen typerä. Ranskalaiset esitetään ahdasmielisinä viime vuosisadan tapoihin juurtuneina maalaistolloina.

Ulkomaalaisten esitystapa ei tosin ole mitenkään kaukana elokuvan muusta kuvastosta. Yllättävän paljon yksityisyyttä tarjoavan koulupihan hahmot on leikattu halvimmasta paperinukkevihkosta: yli-ikäiseltä näyttävä purkkakaunotar (Ashley Greene), emo-poika täydellisine hiuksineen (Douglas Booth), bimbo ihkublondi (Ashley Hinshaw) ja hassun säälittävä nörttipoika (Adam G. Sevani).

Disney-kanavan entiset lapsitähdet Selena Gomez (Monte Carlo) ja Miley Cyrus vetänevät oman yleisönsä elokuvaan kuin elokuvaan vielä jonkin aikaa. Nuorten taso ja ulkoinen lapsekkuus on kuitenkin sitä luokkaa, että vakavasti otettavia rooleja ei ole liiemmin tarjolla.

LOL ei ainakaan paranna pääosansa asemaa näyttelijämarkkinoilla. Elokuvan arkinen nuorisoteema uponnee kohdeyleisöönsä kuin nakutettu, mutta tekee sen ilman Cyruksen panosta.

Kohderyhmään kuulumattomat vanhemmat voivat kauhistella elokuvan nuorisoa ja hokea, että eihän se meidän nuori noin tuhma ole – eihän.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat