Loma

13.8.2015 14:58
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13.08.2015

Aikaansa erinomaisesti kuvaavien teinikomedioiden isänä tunnettu John Hughes käsikirjoitti vuonna 1983 ilmestyneen, Suomessa nimellä Faijalla hommat hanskassa julkaistun elokuvan National Lampoon’s Vacation. Elokuvassa Chevy Chasen esittämä Clark Griswold vie vaimonsa ja kaksi lastaan jokseenkin epäonniselle perhelomalle, johon kuuluu automatka Walley World -nimiseen huvipuistoon. Rakastettu komedia poiki kolme jatko-osaa.

Ytimekkäästi vain Lomaksi (Vacation) nimetty John Francis Daleyn ja Jonathan M. Goldsteinin ohjaama ja käsikirjoittama komedia toisintaa alkuperäisen elokuvan tarinan Griswoldien aikuisen pojan kautta. Loma on omilla jaloillaan seisova jatko-osa, joka ei vaadi alkuperäisen elokuvan tuntemusta, vaikka se on tietenkin suositeltavaa.

Clarkin keski-ikään ehtinyt poika Rusty Griswold (Ed Helms) on kadottanut yhteyden perheeseensä ja kesäloman koittaessa hän päättää keksiä jotain uutta piristääkseen yhteishenkeä. Muistoissa siintää lapsuuden nostalginen matka Walley Worldiin ja niinpä Rusty pakkaa Debbie-vaimonsa (Christina Applegate) ja kaksi toisiaan nokittelevaa poikaansa (Skyler Gisondo ja Steele Stebbins) vuokra-autoon ja suuntaa kohti Kaliforniaa.

Matka kulkee muun muassa Debbien entisen, muistoja herättävän yliopiston sekä Rustyn siskon Audreyn (Leslie Mann) ja tämän estottoman ja hyvin varustellun aviomiehen (Chris Hemsworth) karjatilan kautta. Genrelle tyypilliseen tapaan kaikki menee matkan varrella pieleen, eikä legendaarinen huvipuisto ota lähestyäkseen.

Loma on aikuisille ja aikuisuuden kynnyksellä oleville suunnattu sekoilukomedia, jonka huumorin peruskivinä ovat seksi, väkivalta ja erilaiset ruumiineritteet. Elokuvasta puuttuu alkuperäisen elokuvan lämminhenkinen suhtautuminen hahmoihin ja heidän välisiin suhteisiinsa, jotka eivät Loman tarinallisessa ohuudessa pääse kehittymään oikein mihinkään suuntaan. Tilalla on karkeaa ja ilkeäksikin kääntyvää huumoria, joka jättää varsinaiset tarinan ihmiset ulosteiden ja oksennuksen taakse.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö elokuva silti voisi viihdyttää. Yökötyksensä keskellä Loman infantiili huumori saa vastaavalla huumorintajulla varustetun katsojan naureskelemaan useamminkin kuin kerran. Käsikirjoitus tarjoaa jopa muutamia yllätyksiä – niin hyvässä kuin pahassakin.

Loma ei ole kovinkaan lapsiystävällinen, sillä siinä on runsaasti väkivaltaa – vaikkakin huumorin keinoin toteutettua – sekä lukuisia, usein graafisiakin viittauksia seksiin ja mauttomasti jopa pedofiliaan. Myös muovipussin laittaminen kaverin päähän keikahtaa vahvasti hauskuuden väärälle puolelle.

Loma jatkaa Hollywood-elokuviin hiljalleen hiipivää kehityssuuntaa, joka rikkoo naishahmojen esittämisen rajoja. Applegate päästetään muutaman kerran irrottautumaan keski-ikäiset naiset pullantuoksuisina äiteinä esittävästä lokerosta, ja hänen hahmolleen annetaan perinteisesti miespuolisille hahmoille käsikirjoitettuja piirteitä.

Mukana piipahtavat myös alkuperäisen elokuvan Chase sekä Beverly D’Angelo, ja pienessä sivuroolissa nähdään The Walking Dead -suosikki Norman Reedus. Alkutekstien aikana nähdään varsinaista elokuvaa hulvattomampi kollaasi epäonnistuneita lomakuvia.

 

Loma -elokuvan traileri

Lisää luettavaa