M3GAN

Lapsen seuralaiseksi tarkoitetusta älykkäästä robottinukesta kehkeytyy tietysti painajainen. Vaikka elokuvaa on pehmennetty nuorten katsojien toivossa, onnistuu se ajoittain viihdyttämään aikuisempaakin kauhufania. (Ikäraja K-16)

13.1.2023 09:57
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 13.01.2023

Gemma (Allison Williams) työskentelee lelusuunnittelijana, mutta on enemmän kiinnostunut kybernetiikan ja tekoälyn mahdollisuuksista. Kun hän yllättäen päätyy siskonsa pienen Cady-tyttären (Violet McGraw) huoltajaksi, urakeskeinen nainen saa älynväläyksen. Hän tekee suunnittelemastaan robottinukesta, jota tuotenimensä lyhenteen perusteella kutsutaan Meganiksi, lapsen ystävän ja suojelijan.

Selvästikään Gemma tai kukaan muukaan elokuvan ihmishahmoista ei ole nähnyt yhtäkään Child’s Play -elokuvaa, sillä eihän suunnitelma voi mennä kuin kamalalla tavalla pieleen. Väkivahva ja koko ajan lisää tietoa keräävä Megan ottaa suojelutehtävänsä kirjaimellisesti, ja pian kaikki Cadya henkisesti tai fyysisesti loukkaavat tahot saavat kärsiä.

M3GAN-elokuvan tekijät selvästikin ovat katsoneet 1980-luvulta lähtien tuhoa kylväneen Child’s Play -elokuvien Chucky-nuken elokuvia. Mukana on paljon silmäniskuja alkuperäiselle pelottelulle.

Mutta siinä missä vuonna 1988 ensi-iltansa saanut Child’s Play oli lapsipäähenkilöistään huolimatta melko puhdasverinen slasher, tavoittelee M3GAN selkeästi laajempaa ja nuorempaa katsojakuntaa. Kun sen trailerista tuli meemi-ilmiö, päättivät tuottajat, kauhutalli Blumhousen Jason Blum ja franchise-ohjaajana kunnostautunut James Wan, lieventää pelotteluja ja vähentää veren määrää. Siinä ei melko tuntemattomalla ohjaajalla, Gerard Johnstonella, tai vieläkin hölmömmän mutta perinteisenä kauhuna iskevämmän Malignantin kirjoittaneella Akela Cooperilla varmaan juuri ole ollut sanaa sanottavana.

Vaikka jännitystä on vähennetty ja äkkisäikytyksiäkin leikattu loivemmiksi, onnistuu M3GAN viihdyttämään myös aikuisempaa kauhun ystävää. Alun mauttomat lelumainokset lupailevat kauhukomediaa, joka ei kuitenkaan koskaan toteudu, mutta silti mukana on monia ääneen naurattavia vitsejä. Vakavammalla rintamalla voi nähdä allegorioita siitä, miten Megan edustaa koneita, joille vanhemmat sysäävät lastensa kasvatuksen – samoja koneita, joita he eivät kutsu leluiksi, mutta jotka kummasti ovat kasvaneet heillekin kiinni käteen.

Ennen kaikkea elokuvaa kannattelee Meganin sopivasti häiriinnyttävä hahmo, josta ei voi olla pitämättä, kun se pyörittää itseään tyhmempiä ihmisiä. Hahmon takana on tanssija- ja stunttityttö Amie Donald.

Jouni Vikman

M3GAN -elokuvan traileri

Lisää luettavaa