Magic in the Moonlight

GENRE ENSI-ILTA 29.08.2014 TÄHDET

Vastikään The Railway Manissa nähty Colin Firth tekee huomattavasti vähemmän kuivan roolisuorituksen kuuluisana taikurina Woody Allenin kevyessä uutuuskomediassa. Brittiläinen Stanley esiintyy 1920-luvulla kiinalaiseksi maagikoksi naamioituneena ja valloittaa yleisöjä suureellisilla silmänkääntötempuillaan. Hän on ammatistaan huolimatta myös paljastanut meedioita huijareiksi. Ei siksi, etteikö taikatempuilla saisi huijata yleisöjä, mutta Stanley ei voi sietää huijareita, jotka yrittävät hyötyä muka kommunikoimalla ihmisten edesmenneiden rakkaiden kanssa.

Erään esityksen jälkeen Stanleyn ystävä Howard (Simon McBurney) saapuu näyttämön taakse ja pyytää tätä avukseen. Howard on varma, että hänen tuntemansa Catledgen perhe on joutumassa huijauksen kohteeksi. Perheen elämään on ilmestynyt nuori amerikkalaismeedio kunnianhimoisen äitinsä kanssa, ja kietonut pari sen jäsentä pikkusormensa ympärille. Perheen poika (Hamish Linklater) vaikuttaa jopa valmiilta naimaan kauniin nousukkaan. Ongelmana on, että Howard ei ole pystynyt osoittamaan Emma Stonen esittämän Sophien touhuja huijaukseksi. Hän tunnustaa jopa alkaneensa uskoa, että tällä on aitoja yliluonnollisia kykyjä.

Stanley tarttuu haasteeseen ja matkustaa eliittiperheiden asuttamalle Ranskan Rivieralle Välimeren rannalle. Hän kohtaa Sophien, joka äitinsä (Marcia Gay Harden) kanssa tuntuu täyttävän kaikki huijareiden tunnuspiirteet rahankeräyskampanjoineen. Sophie vain tuntuu tietävän asioita, joita hänen ei pitäisi tietää, eivätkä Stanley ja Howard yhdessäkään löydä henkien kanssa kommunikoivista istunnoista keinotekoisten erikoisefektien jälkiä.

Woody Allen leikittelee mielellään fantasiaelementeillä: esimerkiksi Kairon purppuraruusussa (1985) Jeff Danielsin esittämä valkokankaan hahmo astuu tavallisten ihmisten joukkoon ja Alicessa (1990) Mia Farrow nauttii näkymättömäksi tekevää juomaa. Magic in the Moonlight leikitteleekin katsojan kanssa antamalla yhtä paljon johtolankoja elokuvan nimen taian todellisuuden puolesta ja vastaan. Salakavalasti nimen toinen osa, välimerellinen tähtitaivas alkaa tehdä taikojaan, kun Stanley ja Sophie askel askeleelta lähestyvät toisiaan hiljalleen rakentuvan rennon ystävyyden kautta.

Stanley ja Sophie joutuvat toistensa lumoihin, mutta jälleen eri maailmoista kumpuavalla tavalla. Stanleylle Sophie on avain mystiseen, henkiseen universumiin, jonka olemassa oloa hän on koko ikänsä epäillyt. Sophie puolestaan huomaa kiintyneensä Stanleyhin huomattavasti maallisemmalla tavalla. Uusia ristiriitoja syntyy, kun kumpikaan ei ole valmis täydestä sydämestään vastaamaan toisen uusiin odotuksiin.

Huolimatta hieman nykykatsojaa tökkivästä Colin Firthin ja Emma Stonen 23 vuoden ikäerosta Magic in the Moonlight on erinomainen hyvän mielen elokuva. Romanttiselle komedialle voisi hyvin kuvitella antavansa neljännenkin tähden, mutta käsikirjoitus ja koko elokuva on niin kepeä, että hienon Blue Jasminen jälkeen se tuntuisi hieman liioittelulta.

Jouni Vikman


Aiheeseen liittyvät elokuvat