Marcus & Martinus: Yhdessä unelmiin

GENRE ENSI-ILTA 27.01.2017 TÄHDET

Marcus & Martinus: Yhdessä unelmiin on mukava ja sujuvasti tehty dokumenttielokuva nuorista kaksoisveljeksistä suuren suosion keskellä. Norjalaiset varhaisteinipopparit Marcus ja Martinus Gunnarsen ovat identtiset kaksoset, ja he ovat nousseet parin vuoden aikana huippusuosituiksi ei pelkästään omassa maassaan, vaan kaikissa Pohjoismaissa. Nyt heistä kertova dokumenttielokuva on saanut Suomessa ensi-iltansa alati kasvavan fanijoukkonsa iloksi.

Musiikilla on ollut vuonna 2002 syntyneille pojille valtava merkitys vauvaiästä saakka. Varsinaisesti heidän musiikkiuransa alkoi vuonna 2012, kun he vasta 10-vuotiaina voittivat MGP junior -laulukilpailun. Vähään aikaan tuon jälkeen ei tapahtunut mitään, mutta vuonna 2014 fanit alkoivat löytää tiensä veljesten keikoille. Vuonna 2015 pankki räjähti, kun veljesten ensimmäinen levy Hei ilmestyi.

Gunnarsenit asuvat Pohjois-Norjassa vain 800 asukkaan Troforsin kylässä. Poikien isä Kjell Erik ollut vahvasti mukana tukemassa vasta lasten kirjoissa olevia tähtiä heidän uransa alusta saakka.

Elokuva kertoo tarinan poikien unelmasta saada Oslon maineikas Spektrum Arena myytyä loppuun. Onnistuessaan he olisivat nuorimmat koskaan niin tehneet artistit. Mukaan on pilkottu vanhoja kuvia ja videopätkiä poikien varhaislapsuudesta tuomaan taustoitusta. Välillä käydään keikoilla, välillä ostoskeskuksessa fanitapaamisissa ja levystudiossa uuden albumin nauhoituksissa. Saamme nähdä monia puolia poikien elämästä yhden vuoden aikana. Välillä lauletaan, välillä hullutellaan, välillä pelataan jalkapalloa ja välillä jopa käydään koulussa. Kaiken kaikkiaan välittyy kuva tavallisista nuorista poikasista, jotka nyt vain sattuvat olemaan tavattoman suosittuja.

Ohjaaja Daniel Fahren ensimmäinen pitkä elokuva noudattaa täsmälleen samaa kaavaa kuin aivan kaikki muutkin teiniartistidokumenttielokuvat. Esimerkiksi One Direction: This Is Us (2013) on täsmälleen samanlainen. Kirkuvat ja itkevät nuoret fanitytöt ovat tuttuja meille jo Beatlesien ajoista. Kun Justin Bieberin faneja kutsutaan nimellä Beliebers, ovat Marcuksen & Martinuksen fanit ottanet nimekseen MM’ers.

Draaman kaarta elokuvaan on rakennettu erottamattomien veljesten uupumisesta aivan liian kovaan työtahtiin ja suosion tuomiin paineisiin, jotka näkyvät riitelynä ja toisen naaman tuijottamisen ärsyttävyyteen. Mutta koska pojat ovat oikeasti vasta lapsia, auttaa kun pääsee isän syliin.

Marcus ja Martinus ovat juuri käyneet Helsingissä osallistuakseen elokuvansa Suomen ensi-iltaan sekä esiintyäkseen UMK:n finaalilähetyksessä. Syksyllä 2016 he kävivät Suomessa peräti kolme kertaa, joten täysin tuntematon ei tämäkään kolkka heille ole. Poikien toinen albumi Together julkaistiin viime marraskuussa.