Matkarakastajat

16.7.2013 11:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 19.07.2013

Koominen ja absurdi Matkarakastajat on Pedro Almodóvarin paluu uransa alkuaikojen vahvasti komediallisen tarinankerronnan pariin. Espanjalaisen elokuvantekijän vakavamman kauden (muun muassa Iho jossa elän, Volver, Kaikki äidistäni) jälkeen Matkarakastajat avautuu kevyenä ja harmittomana kesäelokuvana. Se ei välttämättä miellytä maestron tuotantoon vasta myöhemmin tutustuneita katsojia, mutta 80-luvulla ilmestyneiden komedioiden ystäviä elokuva varmasti ilahduttaa.

Almodóvarin luottonäyttelijöiksi muodostuneet Antonio Banderas (seitsemäs yhteistyö) ja Penélope Cruz (viides kerta yhteistyössä) ovat mukana pienessä mutta tarinan kannalta keskeisessä kohtauksessa elokuvan alussa, kun heidän näyttelemänsä lentokenttätyöntekijät tekevät virheen. Tämä virhe aiheuttaa sen, että Madridista Mexico Cityyn matkalla oleva lentokone joutuu palaamaan takaisin Espanjaan jumiutuneen laskutelineen vuoksi. Pakkolaskua varten kone kiertelee tuntikausia ennen sopivan kentän löytymistä. Tässä ajassa niin lentokoneen henkilöstö kuin matkustajatkin ehtivät kuolemanpelossaan solmia jos jonkinlaisia suhteita, löytää kadoksissa olevan seksuaalisuutensa ja harrastaa sitä monissa muodoissa sekä nauttia päihteitä enemmän kuin laki sallii. Soppa on ymmärrettävästi värikäs, puhelias ja estoton.

Matkarakastajat on kuvattu pääosin lentokoneen bisnesluokan matkustamossa (turistiluokan matkustajat on huumattu nukkumaan) ja ohjaamossa. Näissä pienissä ja yksinkertaisissa lavasteissa hahmot joutuvat laittamaan kaiken karismansa peliin, hieman samaan tapaan kuin Almodóvarin elokuvassa Naisia hermoromahduksen partaalla (1988). Komedian tenho perustuu ihmisten välisiin suhteisiin ja hassuttelevaan dialogiin, jotka ovat täysin överiksi vedettyjä mutta hupaisan sympaattisia. Tarina soljuu eteenpäin vaivatta, ja siitä syntyy ihmisläheinen hömppäkomedia Almodóvarin erehtymättömällä tyylillä. Matkarakastajat ei ole ohjaajan parhaimmistoa, mutta kesää keventävänä hyvän mielen elokuvana aivan kohdallaan.

Seksuaalisuus eri muodoissaan, ja varsinkin trans- ja homoseksuaalisuus, on aina ollut läsnä Almodóvarin elokuvissa. Matkarakastajat rypee seksissä jopa Almodóvarinkin tyyliin suhteutettuna ylilyövästi, ja katsojalle tulee helposti tunne, että vähempikin olisi riittänyt toimivan komedian aikaansaamiseksi. Silti ei voi olla hymyilemättä, kun lentokoneen matkustamohenkilökunnan omalaatuiset Joserra (Javier Cámara), Ulloa (Raúl Arévalo) ja Fajas (Carlos Areces) heittävät viinahuuruisen esityksen The Pointer Sistersin biisistä I’m So Excited (mikä toimii myös elokuvan englanninkielisenä nimenä).

Muissa rooleissa nähdään joukko Almodóvarin elokuvista tuttuja näyttelijöitä: dominaksi urallaan siirtynyttä näyttelijää esittää Cecilia Roth (Kaikki äidistäni), maassa puhelimen päässä lentokonetta laskeutuvaksi odottavana ex-tyttöystävänä toimii Paz Vega (Puhu hänelle) ja neitsyydestään erikoisella tavalla vapautuvaa naista näyttelee Lola Dueñas (Volver).

Matkarakastajat -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa