Max

GENRE ENSI-ILTA 28.08.2015 TÄHDET

Valpas, suojeleva, ystävällinen, ahkera, itsevarma, itsepäinen, aktiivinen. Näin luonnehditaan belgianpaimenkoira malinois’ta, jollainen on myös sotakoira Max. Max palvelee Afganistanissa ohjaajansa Kyle Wincottin (Robbie Amell) kanssa etsien piilotettuja aseita ja muita taisteluvälineitä.

Erään etsintätehtävän yhteydessä paljastuu, että Kylen taistelutoveri Tyler (Luke Kleintank) on sekaantunut johonkin hämäräperäiseen. Tyler aavistaa, että Kyle tietää asiasta jotain, vaikkei ole siitä puhunut kellekään. Näin Kylen turvallisuus on vaarassa. Kylen partiotehtävissä oleva joukkue joutuukin väijytykseen, jonka tuoksinassa Kyle kaatuu yrittäessään suojella Maxia.

Tieto Kylen kaatumisesta tavoittaa pian kotirintaman ja hänen perheensä. Pienvarastoaluetta pyörittävä isä-Ray (Thomas Haden Church) on itsekin entinen sotilas ja haavoittunut jalkaan Irakin sodassa. Hän on turhankin ankara Kylen pikkuveljeä Justinia (Josh Wiggins) kohtaan. Justin kerää taskurahaa kopioimalla tietokonepelejä myyden ne eteenpäin ystävänsä Chuyn (Dejon LaQuake) rikolliselle serkulle Emiliolle (Joseph Julian Soria).

Koittaa Kylen hautajaisten aika. Kesken kuorolaulun kirkkoon pamahtaa paikalle merijalkaväen sotilaita mukanaan Max, joka menee suremaan Kylen arkulle. Max esitellään perheelle, ja ainoa, jota sodassa pahasti traumatisoitunut Max sietää, on Justin. Niinpä perhe päättää ottaa Maxin hoteisiinsa, mutta helppoa se ei tule olemaan. Opettelussa tarvitaan paikkakunnalle ilmestynyt Carmen (Mia Xitlali), jolla on koirakuiskaus hallussaan.

Eipä aikaakaan, kun Tyler kolkuttaa Wincottien ovea hämäräpuuhat mielessään. Asiaan ei saada selvyyttä ilman Maxin ja kolmen nuuskivan teinin tarmokkuutta.

Max noudattelee hyvin pitkälle kaikkien nuorten etsiväkirjojen kaavaa. Kun mukana on tarmokas palveluskoira, tai tässä tapauksessa sotakoira, mukaan voi heittää muistumat susikoirista Roi ja Rex, molemmat tuttuja televisiosta menneiltä vuosilta. Max etenee kyllä ohjaaja-käsikirjoitaja Boaz Yakinin (Remember the Titans – titaanien taistelu, Uptown Girls, Suuri puhallus) käsissä sujuvasti, vaikka on lähes kaksituntisena huomattavan ylipitkä. Tarina junnaa välillä harhapoluilla saappaat mudassa, jolloin pitkästymiseltä ei voi välttyä. Näyttelijät nuoret mukaan lukien tekevät hyvää työtä, vaikka mitään unohtumattomia roolisuorituksia ei nähdäkään. Ei edes Thomas Haden Churchilta, joka muistetaan parhaiten Sideways-elokuvasta (2004). Roolisuoritus on elättänyt häntä monia vuosia.

Ehdottomasti parhaan roolisuorituksen tekee Carlos sotakoira Maxina. Se nostaa muutoin kahden tähden elokuvan rimaa hipoen kolmeen. Carlos on koko elokuvan syvällisin ja moniulotteisin hahmo. Suoritus pitäisi muistaa, kun Oscarit jaetaan seuraavan kerran.

 


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat