Menneisyyden ote

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Menneisyyden ote on vahva ja kiehtova mysteeridraama kolmesta miehestä, joita lapsuudessa koettu rikos ja sen seuraukset vainoavat vielä keski-iässä.

[Mystic River]Murha. Ystävyys. Kosto. Kolme vahvaa teemaa, upea ohjaus ja loistonäyttelijät tekevät Menneisyyden otteesta täydellistä elokuvaelämystä hipovan. Yli kahden tunnin kestonsa aikana elokuva panee toivomaan, ettei se loppuisi. Sitä mukaa kuin Clint Eastwoodin ohjaus etenee, päähenkilöt tulevat tutummiksi ja tarina kiertää otteeseensa, sitä enemmän elokuvaa alkaa rakastaa.

Jimmy (Sean Penn), Dave (Tim Robbins) ja Sean (Kevin Bacon) pelasivat lapsuutensa pallopelit Bostonin tapahtumaköyhillä kaduilla. Lapsuus loppui äkisti, kun yksi pojista joutui kidnappaajien uhriksi. Kenenkään elämä ei ollut sen jälkeen ennallaan. Unohtaakseen tapahtuneen kukin otti oman suunnan – ilman entisiä ystäviään. Seanista tuli poliisi.

Jimmyn, Daven ja Seanin elämänkadut kohtaavat jälleen, kun tapahtuu törkeä rikos. Jimmyn vanhin tytär Katie murhataan. Sean nimitetään tutkimaan rikosta. Dave on yksi epäiltyjen listalla. Tapahtumien yllä leijuu kysymyksiä ilman vastauksia ja tuskaa vailla lohtua. Vain Mystic-joki virtaa rauhallisena ja vakaana, valmiina ottamaan syliinsä kaiken surun.

Clint Eastwood keräsi riittävästi meriittejä jo näyttelijäuransa kovimpina aikoina. Kukapa ei muistaisi kymmenien Eastwoodin roolien joukosta legendaarisia pahiksia Dirty Harry – ja Unforgiven-elokuvissa. Tai ikuista rakastettua – herkkää National Geographicin valokuvaajaa elokuvassa Bridges of Madison County. Ikään kuin näyttelijäura ei riittäisi, miehellä on puhtia ohjata hyviä elokuvia. Ohjaustöitä on kertynyt tähän mennessä yli 20. Eastwood on kehittynyt myös ohjaajana. Jos Menneisyyden ote jäisi miehen viimeiseksi ohjaukseksi, hän voisi olla siihen erittäin tyytyväinen.

Multilahjakas Eastwood on säveltänyt Menneisyyden otteen musiikin. Samoin Bridges of Madison Countyn musiikin. Samoin Unforgiveniin Claudian teeman. Eastwood on näkemyksellinen ja luova mies. Hän pystyy selvästi parhaimpiin töihinsä, kun hän itse sekä tuottaa, ohjaa, näyttelee että säveltää elokuvansa. Menneisyyden otteessa Eastwood on tavoistaan poiketen tehnyt tilaa muille tähtinäyttelijöille. Se on onnistunut ratkaisu tässä elokuvassa.

Sean Penn (It's all about Love, I am Sam) on herkkä ja sympaattinen kivuliaassa isän roolissaan, Tim Robbins (Shawshank Redemption, Arlington Road) myötätuntoa herättävä tavallinen mies, ja Kevin Bacon (Trapped, Apollo 13) poliisi, joka pystyy hoitamaan vaikeatkin hommat. Myös sivuroolit on naisitettu hyvin: Daven kovia kokevana vaimona nähdään Marcia Gay Harden (Gaudi Afternoon, Pollock) ja Jimmyn taka-alalla pysyttelevänä vaimona vaatimaton, mutta kerta toisensa jälkeen onnistuneita ja uskottavia rooleja tekevä Laura Linney (The Life of David Gale, The Mothman Prophecies).

Tätä elokuvaa ei kannata jättää väliin.


Aiheeseen liittyvät elokuvat