Meren äärellä

25.11.2015 08:34
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.11.2015

Ulkoisesti mitä näyttävin ja tyylikkäin amerikkalaispariskunta ajelee avoautolla 1970-luvun ranskalaisella maaseudulla. He asettuvat pienen merenrantapaikkakunnan hotelliin, jossa Vanessa-rouva linnoittautuu heidän huoneeseensa lääkkeiden ja alkoholin kera. Hän tekee satunnaisia kävelyretkiä kylään, jonka baariravintolassa aviomies Roland viettää yhä enemmän aikaa uutta kirjaa suunnittelemassa mutta käytännössä vain juopumassa.

Nopeasti on selvää, että pariskunta on vieraantunut toisistaan eikä enää satunnaisista yrityksistä huolimatta pysty enää kohtaamaan toisiaan. Heidän välissään on jokin purkamatta jäänyt yhteinen trauma, joka syö etenkin Vanessaa. Roland olisi ehkä valmis siirtymään eteenpäin, mutta hän ei voi vetää Vanessaa mukanaan.

Tilanne muuttuu, kun naapurihuoneeseen asettuu vastanainut, vielä intohimoinen pariskunta. Vanessa huomaa pystyvänsä vakoilemaan tulokkaita huoneistojen välissä olevan, tukkimatta jääneen putkenreiän kautta. Myös Roland huomaa harrastuksen viihdyttävyyden, ja aneeminen avioelämä alkaa osoittaa virkistymisen merkkejä, vaikka sen hintana on nuorten elämän muuttaminen pelinappuloiksi.

Meren äärellä on loputtoman tyylikäs, siinä näkyvät selkeinä menneiden vuosikymmenten Hollywoodin ja Manner-Euroopan taide-elokuvien vaikutteet – ainakin ulkoisesti. Veistosmainen Angelina Jolie Pitt on omiaan tanssijauran kirjailijamiehensä kohtaamisen jälkeen jättäneen Vanessan rooliin. Hänen kuvassa ollessaan voi kuitenkin melkein kuulla rattaiden raksuttavan, kun hän itseään ohjaten pohtii miltä kuvan pitää näyttää.

Vanessan ja Rolandin pitkän ja hiljaisen kärvistelyn seuraaminen on paikoin todella raskassoutuista, eikä lopussa tapahtuva, katsojan käytännössä jo ennakoima tragedia parin menneisyydestä riitä palkinnoksi. Ennemmin elokuva tuntuu kopiolta joistakin viime vuosituhannen tähtipariskuntien lähinnä lopun alkua ennakoivista parisuhdeterapioista käyvistä yhteisistä projekteista.

Muun motivaation puutetta ihmetellessään kyyninen katsoja voi kuvitella vaihtoehtoiseksi syyksi elokuvan tekemiselle Jolie Pittin tarvetta päästä tuulettamaan uusia ryntäitään ensimmäistä kertaa paljon puhutun mastektomiansa jälkeen. Sen verran läpinäkyvissä ja/tai ihoa hyväilevissä muotiluomuksissa hän viihtyy kautta koko ylipitkän kaksituntisen – silloin kun ei ole alasti.

Tosielämän aviopari Jolie Pitt ja Brad Pitt pelaa hyvin yhteen, mutta läheisyys tuntuu antavan mahdollisuuden ylenpalttiseen tylyyteen. Paikoin se tuntuu suorastaan oikealta, vaivoin pidätellyltä vihamielisyydeltä, jota ei ole miellyttävä seurata. Onneksi mukana on elävämmän oloista väkeä, kuten Melvil Poupaudin ja etenkin Mélanie Laurentin muodostama nuoripari sekä erityisesti rantabaaria pyörittävää Micheliä esittävä Niels Arestrup. Heidän läsnäolonsa tuulettaa paikoin tunkkaista tunnelmaa.

 

Meren äärellä -elokuvan traileri

Lisää luettavaa